Agris.cz - agrární portál

Jihočeská agrární komora chce prosadit kvalitní svačiny do škol

22. 11. 2019 | ČTK

Jihočeská agrární komora podporuje projekt Svačiny do škol. Na českobudějovické akci Gastro produkt ho dnes představil majitel pekárny Peta Bohemia v Soběslavi Josef Kouba. Svačiny by měly být zdravé, kvalitní, z čerstvého pečiva. Děti by si je objednaly přes internet a vyzvedly pomocí čipu, podobně jako oběd. Agrární komora hledá školní jídelnu, která by to zkusila jako pilotní projekt. Řekla to dnes ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Cílem je zajistit čerstvé a kvalitní svačiny dětem zaneprázdněných rodičů. Rodič ji objedná a zaplatí přes internet. "Kamarádka, která doučuje sociálně slabší děti, říká, že za peníze si koupí red bull a sladkou tyčinku. Po vzoru stravování ve školních jídelnách přes čipy vymyslel Josef Kouba model zdravých svačin přes internet. Hledáme způsob, aby se zkusil pilotní projekt," řekla ředitelka.

Kouba předpokládá, že rodič by si na webu vybral z 20 až 30 druhů svačin. Dítě by si ji pak vyzvedlo v prodejně poblíž školy nebo ve školní jídelně. "Svačina může být o něco dražší, doma rodič nepočítá cenu práce. Podle našeho průzkumu by ale maminky byly rády, kdyby svačiny nemusely připravovat," řekl Kouba.

Prodejnu má Peta Bohemia blízko jedné školy. Podle Kouby si děti kupují sladké nápoje a sladkosti. Míní, že dopolední svačina je téměř stejně důležitá jako oběd. "Děti by měly mít kvalitní svačinu, to ale neznamená žádné bio. Nechá se udělat kvalitní potravina bez chemie, jak to dělaly naše babičky, když pekly chleba," řekl Kouba.

Agrární komora dlouhodobě podporuje kvalitní potraviny vyrobené v jižních Čechách. Pořádá soutěž Chutná Hezky. Jihočesky, vítězným potravinám pomáhá proniknout do partnerských obchodů a obchodních sítí. Za 13 ročníků soutěže hodnotili komisaři 1763 výrobků. Známku Chutná Hezky. Jihočesky dosud získalo 373 produktů. Cenu může dostat jen potravina a nápoj vyrobené v jižních Čechách. Značka výrobci zůstává, pokud výrazně nezmění složení. Kvalita výrobků podle Šťastné každý rok roste.

Václav Koblenc


Zdroj: ČTK, 22. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 14:30