Agris.cz - agrární portál

Cena konzumních jablek mírně vzrostla, důvodem je menší úroda

26. 11. 2019 | ČTK

Cena konzumních jablek meziročně mírně vzrostla, podle jednatele slánského Ekofruktu Tomáše Richtra je důvodem menší úroda oproti rekordní loňské. Z dlouhodobého hlediska je cena na úrovni let s běžnou sklizní. Cena moštových jablek, tedy těch, která jsou určená na zpracování, se z loňského historického minima letos vrátila k normálu, řekl ČTK Richtr. Ekofrukt se věnuje pěstování ovoce a výrobě müsli i jiných typů tyčinek.

V letošním roce pěstoval Ekofrukt jablka zhruba na 110 hektarech, což je o několik hektarů méně než v minulých letech, protože byla vykácena část starých sadů. Nyní společnost sází přibližně sedm hektarů nových sadů s jabloněmi a necelé tři hektary sadů s hrušněmi, vše s novou kapkovou závlahou a protikroupovými sítěmi.

"Dále jsme vysázeli poprvé pět hektarů sadu biojablek nových odrůd. Pro zkvalitnění třídění a balení ovoce jsme koupili v letošním roce novou třídičku třešní, kterou jsme doposud neměli, a nové váhy a baličky na balení jablek," uvedl jednatel.

Společnost se podle něj potýkala s nedostatkem zaměstnanců, proto nebylo možné ani naplno využívat nedávno zprovozněnou novou výrobní linku na tyčinky. "Teprve v posledních měsících výroba na této lince stoupá. Vzhledem k absolutnímu nedostatku zaměstnanců z tuzemska jsme začali zaměstnávat pracovníky z Filipín a vzhledem k dobrým zkušenostem s nimi, bude jejich počet dále narůstat," doplnil Richtr.

Ekofrukt zaměstnává přibližně 80 zaměstnanců, celkové roční tržby dosahují zhruba 200 milionů korun. Podíl výroby ovocných tyčinek na tržbách společnosti činí cca 85 procent a prodej ovoce 15 procent. V poslední době zaznamenal Ekofrukt zvýšený zájem o tyčinky s proteinem, o tyčinky s nižším obsahem cukru a o tyčinky s takzvanými superpotravinami.

Letos společnost očekává nižší tržby než v loňském roce, protože v jarních měsících nastal velký výpadek tržeb za jablka. Z loňské sklizně neměl Ekofrukt téměř žádná jablka na uskladnění kvůli jejich poškození kroupami.


Zdroj: ČTK, 26. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 13:30