Agris.cz - agrární portál

Senát možná upraví novelu, která má zpřísnit pravidla chovu psů

27. 11. 2019 | ceskenoviny.cz

Senát možná kvůli nejasnostem ohledně dalšího vzdělávání veterinářů vrátí Sněmovně novelu, která má mimo jiné zpřísnit pravidla pro chov psů. Horní komoře to doporučil celkem jednoznačně její zemědělský výbor. Senát se má novelu schvalovat příští týden.

Proti úpravě vzdělávání, kterou do vládní novely vložili až poslanci, měly spolu se senátory výhrady Státní veterinární správa i Komora veterinárních lékařů. Podle její prezidentky Radky Vaňousové není z příliš obecné úpravy zřejmé, zda má být vzdělávání nadále dobrovolné, nebo povinné. Povinné vzdělávání by ale musel hradit stát, což není nijak zaručeno, řekla senátorům Vaňousová.

Výbor na návrh svého předsedy Vladislava Vilímce (ODS) doporučil v novele odstranit také další nepřesnosti, například chybějící zmocnění pro ministerstvo zemědělství pro vydání prováděcího předpisu ohledně ohlašovací povinnosti majitelů psů.

Novela má mimo jiné stanovit, že lidé budou muset veterinární správě hlásit chovy tří a více fen. Nyní tato povinnost platí pro chov pěti a více fen. Štěňata bude třeba očipovat před odevzdáním novému majiteli nebo do tří měsíců věku. Očipování psů bude nutné hlásit veterinární správě. Opatření směřují proti takzvaným množírnám, v nichž jsou za nevhodných podmínek chováni psi jen kvůli zisku z prodeje štěňat.

Chovatelé psů budou mít podle novely sedm dní na to, aby nahlásili veterinářům informace o tom, že chovají nejméně tři feny starší 12 měsíců. Úmrtí některé z nich budou muset rovněž nahlásit do týdne. Pokud bude v jedné domácnosti více chovatelů, bude mít oznamovací povinnost pouze jeden z nich. Cílem je zamezit obcházení zákona a snahám vyhnout se oznamovacím povinnostem a veterinárním kontrolám.

Oznamovat chov nebudou muset útulky pro zvířata, hotely a penziony pro zvířata, ozbrojené nebo bezpečností sbory nebo chovatelé vodicích nebo asistenčních psů. Veterináři evidují na 900 chovatelů pěti a více fen, za nesplnění nahlašovací povinnosti uložili od předloňského listopadu sankce ve 40 případech, uvedlo ministerstvo zemědělství.

Autor: ČTK

 


Zdroj: ceskenoviny.cz, 27. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 23:33