Agris.cz - agrární portál

Od příštího roku se změní pravidla ošetřování včelstev i býků

28. 11. 2019 | ČTK

Včelaři nebudou muset příští rok na podzim plošně povinně ošetřovat včelstva proti varroáze jako dosud, bude se provádět pouze v lokalitách, kde se již roztoč objevil. Mění se také vakcinace proti salmonelám v chovech nosnic a vyšetření plemenných býků na nemoc kampylobakteriózu. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček, novinky publikované v nové metodice začnou platit od příštího roku.

"Plošné preventivní ošetření neumožňuje sledovat skutečný výskyt nákazy a současně také zvyšuje i riziko vzniku rezistence roztoče na jednotlivé antiparazitární přípravky. Podzimní ošetření proti varroáze se proto bude nově provádět pouze v indikovaných případech, a to na základě pravidelného monitoringu výskytu roztoče, který bude provádět chovatel individuálně na jednotlivých stanovištích," uvedl o varroáze Vorlíček.

Podíl včelstev bez roztoče kleštíka včelího, který způsobuje varroázu, se letos na jaře meziročně zvýšil o šest procentních bodů na 33 procent. Podíl vzorků s více než třemi roztoči na včelstvo klesl o čtyři procentní body na 13 procent. Varroáza v Česku silně udeřila v roce 2015, kdy podle průzkumu mezinárodní asociace COLOSS nepřežila zimu pětina včelstev. Český svaz včelařů tehdy uváděl, že zahynula až třetina včelstev.

Nová veterinární metodika přináší i další změny. Plemenní býci se nebudou muset vyšetřovat před každým zařazením do stáda na původce bakteriálního průjmového onemocnění kampylobakteriózy, stejně jako při každém přesunu mezi chovateli. "Nově se bude vyšetření provádět pouze před prvním zařazením do přirozené plemenitby, což je za současné příznivé nákazové situace dostačující. Plemenní býci budou zároveň vyšetřeni i na Trichomonas foetus - bičenku dobytčí," dodal Vorlíček.

Změna bude také pro chovatele nosnic, kde se ruší povinnost vakcinovat hejna před zahájením snáškového období. "Kontrola výskytu salmonel v hejnech starších než 80 týdnů bude zajištěna přísnějším monitoringem prováděným prostřednictvím odběru úředních vzorků. Důvodem zrušení vakcinace je nemožnost s ohledem na požadavky legislativy na pohodu zvířat provést tzv. 'přepeření' a ukončit tak snášku před novým produkčním obdobím," uvedl mluvčí. Podle něj také není vhodná registrovaná vakcína pro nosnice ve snášce. Od přespříštího roku se pak změní podmínky pro používání antiparazitárních přípravků u spárkaté zvěře.


Zdroj: ČTK, 28. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 21:47