Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 29.11. – 1.12. 2019

2. 12. 2019 | Agris

Zemědělský fond proplatí Agrofertu dotace schválené do srpna 2018

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začne proplácet dotace schválené Agrofertu za období mezi únorem 2017, kdy premiér Andrej Babiš (ANO) vložil koncern do svěřenských fondů, a loňským srpnem. Tehdy začalo platit evropské nařízení o střetu zájmů.

Krach zemědělské mise. Toman má pochyby ohledně spolupráce s Rusy

Podnikatelská mise organizovaná českým ministerstvem zemědělství v Rusku skončila předčasně. Tamní úřady neumožnily ve středu přelet z Moskvy do Kazaně v plánovaném čase, rezort proto rozhodl o odvolání zbytku pětidenního programu. Téměř dvě desítky podnikatelů, dále zástupci Potravinářské komory či Státní veterinární správy se vrací do Prahy.

Systém, který ovlivňuje růst rostlin, je mnohdy starší než rostliny samy, objevili čeští vědci

Čeští vědci zjistili, že molekulární systém, který šíří hormon auxin a ovlivňuje růst rostlin, zřejmě vznikal dříve, než se dosud předpokládalo; jeho rozvoj začal ještě předtím, než se z řas vyvinuly vyšší rostliny. Výsledky tuzemského výzkumu vyšly ve vědeckém žurnálu Nature Plants.

Pomoc pro vlastníky lesů postižených kůrovcovou kalamitu: Ministerstvo zemědělství jim dá 2,5 miliardy korun na nové zalesnění a péči o lesy

Celkem 2,5 miliardy korun dostanou letos a v příštím roce od Ministerstva zemědělství (MZe) nestátní vlastníci lesů na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity. Peníze jim umožní zalesnit holiny, pečovat o les, zajistit jeho druhovou pestrost i ochranu před škůdci. Žádosti o podporu se začínají přijímat dnešním dnem.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 2. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 02:40