Agris.cz - agrární portál

Zlínská univerzita má nové laboratoře zaměřené na výrobu potravin

3. 12. 2019 | ČTK

Na Fakultě technologické (FT) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně jsou nové laboratoře pro výuku technologie výroby potravin. Na novém vybavení se mohou posluchači seznamovat s vysokotepelným ošetřením mléka, tavením sýrů, výrobou plísňových sýrů, rozmělňováním masa či přípravou těstovin nebo cukrovinek. Náklady na projekty byly 226 milionů korun, z toho 85 procent šlo z evropské dotace, deset procent ze státního rozpočtu a pět procent z rozpočtu univerzity, řekl dnes ČTK zástupce univerzity Jan Malý. Pracoviště vzniklo v objektu univerzity v Mostní ulici.

Laboratoře jsou vybaveny technikou simulující reálné provozy. "Tradičně nejsilnější sekcí na našem ústavu je mlékárenství, na něž jsou zaměřeny čtyři laboratoře," uvedl František Buňka z Ústavu technologie potravin FT.

Specialitou mezi novým zařízením je zařízení na vysokotepelné ošetření mléka. Zatímco běžně používané linky v potravinářských provozech zpracují až desítky tisíc litrů mléka za hodinu a vyžadují umístění ve velkých výrobních halách, laboratorní zařízení zpracuje ve stejném čase deset až 60 litrů a zabere míň prostoru než běžná kuchyňská linka. "Toto zmenšené zařízení je tak ideálním řešením pro výukové účely a výzkum," uvedl Buňka. Ostatní mlékárenské laboratoře jsou zaměřené na výrobu přírodních a plísňových sýrů a tavených a termizovaných produktů.

Další dvě laboratoře slouží pro výuku výroby masných výrobků. "Přístroje jako kutr na sekání a mělnění masa nebo vakuová plnička - takzvaná narážka - k výrobě párků a salámů jsou profesionální nástroje využívané v potravinářských miniprovozech. Některé z těchto přístrojů jsou v Česku k výuce vyžívány vůbec poprvé," uvedl Buňka. Jedna laboratoř je také zaměřena na výrobu alkoholických a nealkoholických nápojů, další na produkci pečiva včetně bezlepkového, těstovin a cukrovinek.

"Nové prostory jsou doplněny laboratořemi a ostatními prostory k provádění provozních analýz a laboratořemi pro získávání kompetencí v oblasti instrumentálních metod," uvedl Buňka. Plocha nových pracovišť je více než 1300 metrů čtverečních.


Zdroj: ČTK, 3. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 22:59