Agris.cz - agrární portál

Z plantáže v Chomýži putují k zákazníkům tisíce vánočních stromků

4. 12. 2019 | ČTK

Tisíce vánočních stromků putují letos k zákazníkům z plantáže Přemysla Bači v Chomýži na Kroměřížsku. Jedle kavkazské a smrky pichlavé, které v krajině pod Hostýnskými vrchy vyrostly, jsou k dostání na deseti prodejních místech na Moravě. Jejich cena ve srovnání s loňskem mírně vzrostla, řekl ČTK Bača.

"Museli jsme po pěti letech nepatrně v rámci jednotek procent přitlačit, protože rostou ceny nájmů, ceny práce, už není možné za ty ceny to prodávat," uvedl Bača. Za jedli z Chomýže podle něj zákazníci zaplatí na základě jejího vzrůstu a jakosti od 400 do 1400 korun, za smrk od 280 do 500 korun.

Prodejní místa fungují vedle Chomýže například ve Zlíně, Kroměříži, Holešově, Uherském Brodě, Přerově nebo Hranicích, letos k nim přibylo také Brno. "Vzhledem k tomu, že letos vyšel advent celkem brzo, snažili jsme se na některých místech mít již 30. listopadu navezené stromky. Ale ne všude se to stihlo, někde to bylo třeba až 1. nebo 2. prosince," řekl Bača.

Pěstování stromků podle něj představuje celoroční práci. Je nezbytné je vyvazovat, aby rostly rovně, stromky také pracovníci tvarují a zastřihávají. "Někdy v srpnu září se stromky musí označit etiketami. Etiketa rozhoduje o výšce a kvalitě stromku a potom je podle toho cena. V půlce listopadu se naběhne s motorovou pilou nebo se strojem, který strom skácí. Za mnou jde parta lidí, kteří mají hydraulickou baličku, stromky sbírají z pásů, protahují baličkou a balí do sítě. A v poslední řadě jede paletizační stroj, který stromky skládá do palet a zalisovává. Pak se celé palety musí vyvozit z pole ven," popsal Bača.

U Chomýže hospodaří na 35 hektarech. "Na hektar se sází 6000 až 6500 jedlí, ale výtěžnost se pohybuje mezi 30 až 70 procenty. Stromky ohrožují především obrovské výkyvy počasí, kdy třeba dva nebo tři měsíce neprší a pak měsíc prší v kuse. Problémy způsobuje i jarní mráz, kvůli kterému u stromků omrznou mladé přírůstky a tím se znehodnotí," řekl Bača.

Velkou konkurenci pro tuzemské pěstitele představují podle něj stromky dovážené z Polska a Dánska. "Zatím se nám ale daří. Lidé slyší na čerstvost stromků a my opravdu začínáme první z nich řezat až v půlce listopadu," doplnil Bača. Stromky pěstuje od roku 2003, od roku 2006 je jeho podnik členem Sdružení pěstitelů vánočních stromků.

 

Viktor Chrást dvd


Zdroj: ČTK, 4. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 17:45