Agris.cz - agrární portál

Škrobárny Pelhřimov letos vykoupily víc brambor než před rokem

4. 12. 2019 | ČTK

Škrobárny Pelhřimov letos zpracovaly více brambor než vloni, kdy polím výrazněji škodilo sucho. V letošní zpracovatelské kampani firma plánovala vykoupit 60.135 tun brambor a tento kontrakt byl téměř naplněný, řekl ČTK předseda představenstva Josef Hadrava. Před rokem dodali pěstitelé do škrobáren kvůli nízké úrodě přibližně o pětinu méně brambor.

Letošek byl sice pro škrobárny úspěšnější než loňská výrobní kampaň, ale ve srovnání s lety 2016 a 2017 byla jejich letošní výroba nižší. Na dodávky brambor z některých lokalit měl i v tomto roce vliv nedostatek srážek, uvedl Hadrava.

Škrobárny mají kromě Pelhřimova závod v jihočeském Chýnově. Brambory vykupují hlavně od pěstitelů z Vysočiny, Jindřichohradecka a Táborska. Letošní zpracovatelská kampaň trvala od 22. srpna do posledního týdne v listopadu. V podniku se 60 stálými pracovníky v této době vypomáhalo dalších 25 lidí.

Bramborového škrobu podnik vyrobil tisíce tun. Největší díl prodává potravinářům, následuje papírenský průmysl. V tuzemsku zůstává 70 procent produkce, 30 procent jde na export.

Vloni byla podle předsedy představenstva nižší výroba škrobu ve většině zemí Evropy. "Realizační ceny bramborového škrobu se začátkem nové kampaně klesly. Zájem o bramborový škrob však v současné době je, a to i ze zahraničí," uvedl Hadrava. Doplnil, že letošní výroba škrobu byla kvůli jeho nižšímu obsahu v hlízách o něco menší, než škrobárny plánovaly, pro stálé zákazníky ale mají dodávky zajištěné.

Kromě Škrobáren Pelhřimov vyrábí v ČR bramborový škrob už jen firma Lyckeby Amylex v Horažďovicích, tedy v Plzeňském kraji. Na pěstování průmyslových brambor dostávají pěstitelé dotace. Pokračování podpory bude závislé na tom, jaká pravidla budou v zemědělské politice EU nastavená po roce 2020. "Podle posledních informací budou brambory na výrobu škrobu zachovány mezi citlivými komoditami, diskuse se ale vedou o částce, která bude na citlivé komodity jako celek vyčleněna," uvedl Hadrava.

Roční obrat Škrobáren Pelhřimov, a.s., se pohybuje kolem 370 milionů korun. Kromě výroby a dalšího zpracování bramborového škrobu firma vyrábí sirup pro potravinářský průmysl. Podnik navazuje na regionální tradici dlouhou téměř 150 let. První škrobárna byla v Pelhřimově založená v roce 1871.

 

Věra Stejskalová kš


Zdroj: ČTK, 4. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 10:13