Agris.cz - agrární portál

Šampionem Salonu vín je pro příští rok Rulandské modré z Bzence

5. 12. 2019 | ČTK

Šampionem Salonu vín - národní soutěže vín 2020 zvolila výběrová komise Rulandské modré, 2017, řada EGO, výběr z hroznů ze Zámeckého vinařství Bzenec. Pořadatelé soutěže to oznámili na tiskové konferenci po skončení hodnocení.

"Ruční sběr, desetidenní kvašení v otevřené nádobě a roční školení v nových barikových sudech dalo vzniknout vínu se světlejší rubínovou barvou a příjemnou viskozitou. Ve vůni jsou cítit sušené brusinky, švestky a lehký nádech sladkého koření v závěru. V chuti je elegantní, lehce kořenité s příjemnou kyselinkou a dlouhým závěrem," popsal vítězné víno hlavní enolog Zámeckého vinařství Bzenec Zbyněk Žiška. Je to už sedmý titul šampiona pro tohoto výrobce.

Největší soutěže vín v České republice se letos zúčastnilo 2400 českých a moravských vín, což je o téměř 300 více než loni. "Velmi nás těší vzrůstající zájem o soutěž nejenom ze strany vinařů, kteří se přímo se svými víny účastní soutěže, ale také následně ze strany návštěvníků expozice Salonu vín," uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Slavnostní vyhlášení kompletního složení Salonu vín 2020, tedy i složení degustační expozice stovky nejlepších moravských a českých vín pro rok 2020, se uskuteční 5. února ve Valticích. Nová kolekce Salonu vín 2020 bude pro veřejnost otevřena od čtvrtka 6. února. Současná expozice zůstane přístupná do 14. prosince letošního roku.

Celoročně je ve Valticích prezentováno 100 nejlepších vín s oceněním Zlatá medaile Salonu vín. Mimo to jsou v krátkodobých prezentacích nabízena vína s oceněním Stříbrná medaile Salonu vín, vína oceněná na zahraničních soutěžích nebo mladá růžová vína. Součástí expozice je také Síň slávy vinařství ČR.


Zdroj: ČTK, 5. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 03:07