Agris.cz - agrární portál

Některé pálenice Vysočiny kvůli nedostatku ovoce ukončily sezonu

6. 12. 2019 | ČTK

Pěstitelské pálenice na Vysočině mají kvůli letošní špatné úrodě ovoce na zahradách podle ankety ČTK nejslabší sezonu za řadu let. Několik pálenic už kampaň ukončilo nebo skončí do konce roku, protože se jim výroba pálenky v malém objemu nevyplácí, další fungují třeba jen jednou za týden. Útlum nastal po minulé velmi dobré sezoně.

Letošní zpracovatelskou kampaň podle Celního úřadu pro Kraj Vysočina zahájilo 44 z 51 pálenic na území kraje. Pět provozů už kampaň ukončilo nebo ji ukončí tento měsíc, provozovatel další pálenice se o tom ještě rozhoduje, sdělil ČTK mluvčí úřadu Richard Zeman. Čtyři pálenice na Třebíčsku oznámily úřadu desetidenní přerušování výroby.

Třeba pálenice v Kozlově u Křižanova byla v provozu od července do tohoto týdne, což byla nejkratší sezona od jejího otevření v roce 2004. "Náklady jsou tak veliké, že se prostě nedá pálit. Lidé vozí toho ovoce trošku," řekl majitel Karel Eliáš. Zahrádkáři letos nejdřív nechávali zpracovat na pálenku třešně, meruňky a ryngle, pak i nějaká jablka a hrušky. "Švestek bylo hrozně málo," uvedl Eliáš.

"Loni byla dobrá sezona, asi po třech letech, letos je úplně mizerná," uvedl provozovatel Palírny v Okříškách na Třebíčsku Pavel Vrtal. Připomněl to, že ovocným stromům uškodily mrazy a pak sucho. Do palírny vozí lidé ovoce nárazově. V Mohelnu na Třebíčsku je teď pálenice dočasně uzavřená, pálit se tam ještě začne zřejmě koncem roku nebo zkraje ledna. František Šmahel, jednatel firmy Lihovar a pálenice Mohelno, označil nynější sezonu za nejhorší, co pamatuje.

Provozovatel pálenice ve Stonařově na Jihlavsku Jiří Smejkal předpokládá udržení provozu asi do března. "Ale pálíme tak jednu třetinu toho, co jsme pálili jiné roky," uvedl. I pro tuto pálenici to podle něj bude jedna z nejhorších sezon za dvě desetiletí, ne-li vůbec nejhorší.

"Je to slabé. Málo švestek, málo hrušek, trošku to nahrazují jablka," uvedl Vladimír Klubal, který se stará o pálenici v Úsobí na Havlíčkobrodsku. Uvedl, že do konce roku bude přesto pálenice fungovat vpodstatě naplno. Připisuje to obavám z očekávaného zvýšení spotřební daně na lihoviny, které je ve vládním daňovém balíčku. "Kdo má doma nějaký kvas, ještě ho narychlo vozí," řekl.

Minulá sezona byla naopak pro pálenice na Vysočině dobrá. Od loňského července do letošního června podle údajů krajského celního úřadu vyrobily pálenice v kraji 410.000 litrů stoprocentního alkoholu. V porovnání s předcházejícím ročním obdobím to byl víc než čtyřnásobek.


Zdroj: ČTK, 6. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 03:30