Češi mají při předvánočních nákupech zájem o tvrdý alkohol, který od ledna podraží

Vánoce se blíží. Letos je mimořádný zájem o alkohol, od ledna zdraží (zdroj: ČT24)

Nákupní centra i menší prodejny se během adventu plní zákazníky. Na odbyt jdou nejen vánoční dárky a potraviny, ale i tvrdý alkohol. Společně s tabákem totiž od žačátku příštího roku podraží kvůli zvýšení spotřební daně. A protože je cena stále pro řadu Čechů důležitým faktorem při rozhodování o koupi, nakupují do zásoby.

U cigaret by se měla sazba daně zvednout o deset procent. Podle ministerstva financí to bude na jednu krabičku minimálně 5 korun a 40 haléřů. Tabákové firmy ale už teď kalkulují se zdražením u průměrné ceny krabičky o 12 až 13 korun. Cigarety by tak místo současných devadesáti korun stály 102 koruny. Z této částky pak kuřák zaplatí na daních přes 76 korun. Zdražení se dotkne nejen cigaret, doutníků a cigarillos, ale i tabáku ke kouření.

V případě lihu se spotřební daň na půl litru čtyřicetiprocetního alkoholu zvedne z 57 na 64 korun a 50 haléřů. Třeba půllitrový tuzemák, který se prodává nejčastěji od 120 do 140 korun, se tak bude prodávat o osm až deset korun dráž. Piva ani vína se zvýšení sazeb netýká.  

Likérky nestíhájí vyrábět

Zvýšený zájem o alkohol je v posledních týdnech znát i tam, kde se vyrábí. Například do skladu jindřichohradecké likérky se vejde běžně až osm tisíc palet, teď jsou ale téměř všechna místa prázdná. To, co likérka vyrobí, kamiony okamžitě rozváží. 

Firma už musela posílit i směny. V posledních dvou měsících jedou naplno dvě linky. Jedna vyrábí rum, druhá vodku. „Zaměstnanci chodili do práce celý listopad i v sobotu,“ potvrzuje ředitel firmy Fruko – Schulz Jinřichův Hradec Josef Nejedlý. 

Jen od října do prosince zdejší linka odbavila dva miliony půllitrových lahví rumu. Zájem zákazníků je enormní. „Minulou sobotu jsme vyrobili 54 tisíc lahviček rumu, což je pro nás rekord,“ říká mistrová ve firmě Pavla Neugebauerová. I tak ale firma neuspokojí všechny zakázky. Musí škrtat zhruba deset procent objednávek.