Hlavní obsah

Češi za vánoční stromky utratí 850 milionů korun, nejpopulárnější jsou jedle

Novinky, bož

Vánoční stromky letos stojí zpravidla do 900 korun. Podle obchodníků se stále zvyšují prodeje stromků v květináčích. Celkem letos Češi za vánoční stromky utratí zhruba 850 milionů. Zajímavé příjmy by měl mít díky tomu na dani z přidané hodnoty (DPH) i stát, upozornil ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

Foto: Profimedia.cz

Velcí pěstitelé jedlí z Dánska před několika lety založili na severu Polska nové plantáže. Ilustrační snímek

Článek

Podle Sdružení pěstitelů vánočních stromků jedle kavkazské letos vyjdou v Česku na 550 až 900 korun, smrk pichlavý na 400 až 500 korun, smrk ztepilý na 300 až 400 korun a borovice od 400 do 550 korun.

„Češi letos za vánoční stromky utratí dohromady zhruba 850 milionů korun. Stát tak z prodeje vánočních stromků a příslušné DPH letos bude mít zhruba 111 milionů korun,” řekl Kovanda.

Jedle jsou nejpopulárnější i nejdražší

S tím, jak kupní síla Čechů roste, stále více sahají po dražších variantách stromků. Celkem 707 milionů tak Češi podle ekonoma dají za nejoblíbenější jedle.

„Ty jsou často, až z 80 procent, ze zahraničí, hlavně z Dánska, případně z Polska,“ doplnil Kovanda.

Cena vajec před Vánoci stabilní, máslo zdražuje

Vánoce

„Osmdesát osm milionů utratí letos Češi za smrky pichlavé a 55 milionů korun za další druhy smrků a za borovice. U smrků a borovic existuje mnohem větší, takřka stoprocentní pravděpodobnost, že pocházejí z České republiky,“ vypočítává ekonom.

Nedostatek jedliček je minulostí

Kovanda připomněl, že vánočních jedlí v minulosti býval nedostatek. Řetězec Mountfield proto například využívá služby dánských jedlových plantáží.

„V letošním roce očekáváme nárůst prodejů o 20 procent, což dosavadní vývoj prodejů potvrzuje,“ uvedla mluvčí řetězce Kateřina Böhmová pro ČTK.

Plantáže se však rozšířily i k našim sousedům. „Velcí pěstitelé – především z Dánska, které je největším evropským producentem vánočních stromků – před několika lety založili na severu Polska nové plantáže,“ vysvětlil ekonom.

„Stromky z těchto plantáží rozšiřují nabídku jedlí na českém trhu, a i díky nižším dopravním nákladům drží jejich cenu na prakticky neměnné úrovni,“ dodal Kovanda.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám