Agris.cz - agrární portál

V Brně je k mání více jedliček v květináčích, prodají se všechny

16. 12. 2019 | ČTK

Ekologové v Brně letos dali do prodeje proti loňskému roku podstatně více jedlí bělokorých v květináčích, které jsou alternativou klasického vánočního stromku a které mohou lidé na jaře vysadit v lesích mezi Vranovem a Svinošicemi na Brněnsku. Lidé mají o jedličky zájem, z původně nabízených 1760 kusů jich na prodejních místech zbývá asi 380. Prodají se tak nejspíš všechny, řekla ČTK koordinátorka prodeje Tereza Žižková z brněnského centra ekologické výchovy Rezekvítek.

Loni šlo do prodeje asi o 650 stromků méně. Za letošním zvýšením počtu je podle Žižkové především to, že jedličky v květináčích jsou nově k dostání i na vánočních trzích na náměstí Svobody. Ekologové je začali prodávat od 25. listopadu.

"Jedličky v květináčích se letos prodávají velmi dobře, máme z toho radost. Hlavní zásluhu na zvýšení počtu má Nadace Veronica, která je jejím největším prodejcem, letos si jich vyžádala 1500. A vypadá to, že všechny prodá," uvedla Žižková.

Stromky jsou v Brně k mání na 12 místech, vedle tří prodejních míst Nadace Veronica je lidé mohou koupit také u Rezekvítku, v EkoCentru Brno, v Informačním centru YMCA Brno, na dvou místech firmy Lesy města Brna a na třech místech školského zařízení pro environmentální vzdělávání Lipka.

Cena za stromek je stejná jako loni, tedy 120 korun. Ke každému stromku, který je asi půl metru vysoký, dostane kupující návod, jak se o něj má přes zimu starat.

Vánoční jedličky v květináči nabízí brněnské ekologické organizace 20. Smyslem projektu je omezit plýtvání řezanými stromky a zároveň vracet zpět do brněnských lesů původní druh - jedli bělokorou. Společné jarní výsadby se pravidelně účastní desítky lidí, letos jich stromek přišlo zasadit asi 200.


Zdroj: ČTK, 16. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 10:05