Agris.cz - agrární portál

Ceny vánočního cukroví na jižní Moravě zůstávají letos stejné

17. 12. 2019 | ČTK

Vánoční cukroví na objednávku letos na jižní Moravě výrazněji nezdražilo, nejčastěji stojí od 400 do 600 korun. Zákazníci stále kupují hlavně klasické druhy jako například vanilkové rohlíčky a zájem o ně většinou mírně roste, řekli ČTK oslovení cukráři. Letos žádné suroviny výrazně nezdražily, naopak se urodilo hodně vlašských ořechů.

Více objednávek letos mají například v brněnské cukrárně Eliška. "Zájem o vánoční cukroví na objednávku roste pravidelně každý rok," uvedla majitelka podniku Eliška Urbanová. Někde ani nestíhají vyrábět. "Zájem o naše cukroví byl přibližně stejný jako loni. Je to ale proto, že víc objednávek přijmout nemůžeme, nestačila by nám výrobní kapacita," řekla majitelka slavkovské cukrárny U tří císařů Romana Drápalová.

Ceny cukroví se různí. U tří císařů ve Slavkově u Brna stojí kilogram 420 korun, v hustopečské cukrárně Jitka 430 korun a v brněnské cukrárně Eliška 520 korun. Většina cukráren nezdražovala, cukroví stojí stejně jako loni. "Nebyl důvod zdražovat, protože ořechů bylo letos hodně a ani cena másla nerostla," řekla Drápalová. "Cukroví jsme sice nezdražovali, ale především mzdové náklady určitě vzrostly," řekla Urbanová. Naopak v brněnské cukrárně Pusinka zdražili nejlevnější vánoční cukroví od loňského roku o 30 korun, nyní stojí 650 korun za kilogram. Pokud by zákazník chtěl například cukroví slazené medem, připlatí si ještě více.

Největší zájem je o tradiční druhy cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky či pracny. I když většina cukráren nabízí část sortimentu bez lepku, vánočního cukroví se to většinou netýká. Vedle běžného cukroví nabízí například cukrárna Pusinka ještě cukroví pro diabetiky slazené umělým sladidlem.


Zdroj: ČTK, 17. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 11:47