Agris.cz - agrární portál

V Českém Švýcarsku je 41 regionálních produktů, nově i zvěřina

23. 12. 2019 | ČTK

Označení regionální produkt, které má propagovat místní živnostníky, už nese v Českém Švýcarsku 41 výrobků a 15 zážitků. Jako poslední značku získaly keramika pálená dřevem či zvěřinové pochutiny. Mezi regionálními produkty je i slavný nůž "rybička" vyráběný v Mikově nebo pivo z pivovaru Kocour ve Varnsdorfu. ČTK o tom informovala projektová manažerka místní akční skupiny (MAS) Český Sever Dana Štefáčková.

Regionální značka Českosaské Švýcarsko je udělována od roku 2010 a je součástí celorepublikové sítě Asociace regionálních značek, do níž je zapojeno 28 regionů. "Značení místních produktů je iniciativa, která slouží ke zviditelnění ekologicky šetrné a kvalitní produkce v rámci určitého vymezeného území," uvedla ředitelka MAS Český Sever Eva Hamplová.

Mezi nejznámější nositele této značky na Děčínsku patří vedle rybičky od firmy Mikov také třeba přírodní kosmetika Nobilis Tilia z Vlčí Hory nebo pivovary Kocour Varnsdorf, Falkenštejn z Krásné Lípy a Nomád z Děčína. Ze zážitků jsou to například prohlídky s Černým rytířem na zámku Děčín nebo Loretánské slavnosti v Rumburku.

V posledním 17. kole získaly označení tři výrobky a jeden zážitek, a to běžecký závod Cross Parkmarathon, který je součástí Dnů Českého Švýcarska v Krásné Lípě. Z produktů je to keramika, kterou vyrábí Pavla Kašáková v obci Tisá, dále pak zvěřinové pochutiny - Divočák ve vlastní šťávě a Guláš Divočák, které připravuje Hynek Jirman z Dolní Poustevny, a sáčky na bezobalové a bezigelitové nakupování, které vyrábí chráněná dílna Pytlíčky z Děčína.

Značku výrobkům uděluje nezávislá komise po splnění jednotných pravidel. Certifikát platí na dva roky. Místní původ není jedinou podmínkou pro udělení značky. Značené výrobky musí přispívat k dobrému jménu regionu, takže musí být dostatečně kvalitní, šetrné vůči životnímu prostředí, jedinečné ve vztahu k regionu, tedy vyrobené tradiční technologií, ručně, nebo z místních surovin, a výjimečné svou kvalitou.

České Švýcarsko patří v Ústeckém kraji mezi turisty vyhledávané lokality. Ročně jen soutěsky na říčce Kamenice ve Hřensku navštíví přes 300.000 turistů, celé území pak zhruba milion lidí.


Zdroj: ČTK, 23. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 14:22