Agris.cz - agrární portál

Plošné kontroly čipování psů veterináři neplánují

23. 12. 2019 | ČTK

Státní veterinární správa (SVS) neplánuje po lednovém zavedení povinnosti čipovat psy plošné kontroly v terénu. Kontroly v chovech budou na podnět a vedle standardních povinností chovatelů budou veterináři kontrolovat nově i čipování psů. ČTK to sdělil mluvčí SVS Petr Vorlíček. Podle prezidentky Komory veterinárních lékařů ČR Radky Vaňousové je v ČR asi deset komerčních registrů psů, nejsou ale propojeny. V současnosti by podle ní mohlo být očipováno 70 procent psů. Centrální registr zatím chybí. Pokud se v budoucnosti zavede, aktualizovala by ho SVS.

Čipování psů je podle novely veterinárního zákona povinné od 1. ledna a za psa bez označení bude od tohoto data majitelům hrozit správní řízení a pokuta až 20.000 korun. Mikročipy mají zajistit identifikaci zvířete a snadnější dohledání majitele. Cílem je také zamezit fungování tzv. množíren psů, tedy chovů, kde jsou zvířata chována pro zisk z prodeje štěňat.

"Komerčních registrů je dohromady asi deset. Jsou i města, která mají své vlastní registry, protože povinné čipování bylo dáno už dříve vyhláškou. Jeden z největších registrů je určitě Národní registr psů a také Registr petpasů, protože každé zvíře, kterému se vystavuje 'petpas', musí mít čip. Proto je vlastně v současnosti asi největší," uvedla Vaňousová.

Podle ní lidé za aplikaci čipu psovi zaplatí zhruba stejně jako například za jeho očkování. "To znamená, že se cena může pohybovat od nějakých 250 do 500 korun," uvedla Vaňousová.

Veterináři v souvislosti s novou povinností nechystají podle Vorlíčka mimořádné kontroly. "Platí však, že inspektoři, kteří budou provádět plánovanou kontrolu chovu psů nebo kontrolu na podnět, zkontrolují kromě standardních povinností chovatelů nově i čipování psů," doplnil.

Psy musí nechat jejich majitelé očipovat nejpozději do šesti měsíců věku, tedy v době, kdy dostanou první očkování proti vzteklině. Na nečipovaného psa se bude pohlížet, jako kdyby neměl platné očkování. Za to hrozí pokuta až 20.000 korun.


Zdroj: ČTK, 23. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 22:06