Agris.cz - agrární portál

V autě na D1 byla poražená jehňata, maso zlikvidovali veterináři

27. 12. 2019 | ČTK

Při nedělní kontrole na D1 zastavila policie na Vysočině auto, které nelegálně převáželo půl tuny masa, především jehněčího. Kvůli zápachu a podezření z porušení hygienických a veterinárních předpisů policisté přivolali celníky. Podle veterináře šlo o největší záchyt nelegální přepravy živočišných produktů v kraji Vysočina za rok 2019, maso bylo zlikvidováno. V dnešní tiskové zprávě to uvedl mluvčí celníků Richard Zeman. Dopravci hrozí milionová pokuta. Podle mluvčího šlo o auto s rakousko poznávací značkou a tureckou posádkou.

Vůz směřující na Prahu policisté zastavili na 153. kilometru dálnice D1. Když celníci otevřeli zadní dveře dodávky Citroën Jumper, našli uvnitř 25 kusů jatečně upravených jehňat, staženou ovci a kozu. Podle Petra Vorlíčka, mluvčího Státní veterinární správy, byla v dodávce ještě přepravka drobů.

Dohromady to bylo asi 520 kilogramů masa, které bylo neznámého původu, bez razítka zdravotní nezávadnosti a bez dokladů o nabytí. Bylo uložené v neodpovídajících hygienických podmínkách při teplotě devíti stupňů nad nulou, uvedl Zeman. Řidič řekl, že zvířata byla poražena na jedné farmě z okolí Přibyslavi, odkud v sobotu dodávka jela do Brna a následně v neděli do Prahy.

Inspektor Krajské veterinární správy maso znehodnotil barvou a rozhodl o jeho likvidaci ve specializované firmě. "Přepravci hrozí ve správním řízení dle veterinárního zákona sankce až milion korun," řekl Vorlíček.


Zdroj: ČTK, 27. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 00:07