Agris.cz - agrární portál

V Lanžhotě požehnal kněz 30 koním a jejich majitelům

27. 12. 2019 | ČTK

Asi 30 koním a jejich majitelům požehnal dnes kněz Pavel Römer v Lanžhotě na Břeclavsku. ČTK to řekla Petra Uhrová, místopředsedkyně pořadatelského spolku Koňské stezky Podluží. Na slavnostní svatoštěpánské požehnání se přišlo podívat několik set lidí.

Akce se letos uskutečnila třináctý rok. Koně byli místní i z okolí a přijeli i lidé a koně ze sousedního Slovenska. "Měli jsme účast kolem 30 koní, což je průměr," uvedla Uhrová.

Loni se žehnalo asi 20 koním, při silnějších ročnících se ale zúčastnilo i 40 koní a jejich majitelů. Koňům i majitelům požehnal lanžhotský farář Römer.

"Pořádáme to kvůli tomu, abychom se vyhnuli všem neduhům a příští rok byli koně zdraví a vitální. Je to prosba o takovou ochranu," řekla Uhrová.

Akce se koná na Štěpána, protože svatý Štěpán byl patronem koní a pacholků. Právě na Štěpána mohli pacholci, kteří pracovali především s koňmi, měnit majitele. "Proto vzniklo přísloví, že na Štěpána není pána," uvedla už dříve Uhrová.


Zdroj: ČTK, 27. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 04:27