Agris.cz - agrární portál

Útěk od plotny: pomazánky pro silvestrovskou party i rodinnou večeři

27. 12. 2019 | Denik.cz

Během vánočních svátků vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!

Lososová pomazánka

Ingredience: 250 g tvarohu, 100 g rostlinného tuku, 1 lžíce petrželky, 150 g uzeného lososa, sůl

Postup: Rostlinný tuk utřete se solí, přidejte tvaroh a vyšlehejte v hladkou pěnu.  Rozmixujte uzeného lososa a přidejte do pěny, promíchejte. Podávejte na bílém pečivu.

Játrová pomazánka

Ingredience: 75 g másla, 150 g kuřecích jater, 1 střední cibule, sůl, pepř

Postup: Cibuli nasekejte nadrobno. V hrnci rozehřejte lžičku másla, přidejte pokrájená játra, mírně podlijte vodou nebo vývarem a duste doměkka. Potom játra pomelte a ušlehejte se zbylým máslem, dochuťte solí a pepřem.

Pomazánka z nivy

Ingredience: 70 g másla, 200 g sýra Niva, 75 g křenu

Postup:  Do utřeného másla zašlehejte jemně nastrouhanou nivu a čerstvě nastrouhaný křen. Podávejte s čerstvým pečivem.

Tuňáková pomazánka na okurce

Ingredience: 150 g tuňáka v oleji, konzerva, 3 vejce, ½ citronu, 100 g sýra Cottage, 1 lžička hořčice plnotučné, 1 lžíce olivového oleje, sůl

Postup: Tuňáka z konzervy vytáhněte z oleje a nechte okapat. Uvařte si tři vejce natvrdo, pak je pokrájejte a umíchejte s tuňákem, přidejte sýr Cottage, plnotučnou hořčici, lžíci olivového oleje a šťávu z poloviny citronu. Až je pomazánka hladká, naneste ji na okurky, které jste nakrájeli na plátky.

Česneková pomazánka

Ingredience: 250 g měkkého tvarohu, 50 g rostlinného tuku, 50 g smetany 33%, 1 cibule, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, mletá paprika

Postup: Měkký tvaroh rozšlehejte s rostlinným tukem do pěny a postupně za stálého šlehání přidávejte najemno nasekanou cibuli, utřený česnek, sůl, pepř a papriku. Podávejte na tmavém pečivu.

 

Autor: Lucie Lepařová


Zdroj: Denik.cz, 27. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 22:18