Agris.cz - agrární portál

Hřebčíny v Kladrubech a Slatiňanech letos navštívilo 84.200 lidí

28. 12. 2019 | ČTK

Do Národního hřebčína Kladruby nad Labem včetně jeho pobočky ve Slatiňanech přišlo letos asi 84.200 návštěvníků. Je to přibližně o 1500 lidí více než před rokem. Zájem turistů se po zápisu krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní na seznam UNESCO letos v červenci zatím projevil jen mírně, řekl ČTK mluvčí hřebčína Pavel Douša.

"O maličko máme menší návštěvnost ve Slatiňanech, kde probíhá rekonstrukce zámku. Naopak narostla návštěvnost v Kladrubech, zhruba o 4000 až 5000," uvedl Douša.

Do Kladrub podle něj letos přijelo více organizovaných skupin ze zahraničí. Zápis na seznam UNESCO ale zatím vešel ve známost jen omezeně.

Návštěvnická sezona v hřebčíně končí v říjnu, lidé si jej výjimečně mohou prohlédnout i později. Ve čtvrtek a dnes zakončila sezonu akce Zimní království starokladrubských koní s prohlídkami stájí a expozic, za oba dny přišlo asi 1300 návštěvníků.

Národní hřebčín pokračuje v opravách svého areálu. Letos například obnovil historickou, památkově chráněnou pilířovou stodolu ve dvoře Františkov v Selmicích nebo otevřel zrekonstruovaný objekt bývalého obydlí vrchního písaře hřebčína, později také fary a školy na návsi. Památkově chráněná budova bude sloužit jako kanceláře chovného zařízení, od února se do ní vrátí pobočka České pošty. V květnu také dokončil sanaci a rekultivaci bývalého odkaliště v Lipině. V minulosti se tam ukládaly kaly z průmyslové čistírny odpadních vod.

Hřebčinec založil v Kladrubech v roce 1563 Maxmilián II. V roce 1579 ho Rudolf II. povýšil na císařský dvorní hřebčín. Stát ho převzal v roce 1918. Nyní je hřebčín příspěvkovou organizací ministerstva zemědělství.


Zdroj: ČTK, 28. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:36