Agris.cz - agrární portál

Výrobce parmazánu Brazzale Moravia měl loni rekordní tržby

30. 12. 2019 | ČTK

Italsko-česká společnost Brazzale Moravia z Litovle na Olomoucku, přední světový výrobce tvrdého sýra typu parmazán, loni zvýšila tržby na rekordních 2,317 miliardy korun. Bylo to o 172 milionů korun více než v roce 2017. Zisk Brazzale Moravia ale meziročně klesl na 48,1 milionu korun z 64,1 milionu korun. ČTK data získala z výroční zprávy Brazzale Moravia.

Většina produkce parmazánu Gran Moravia míří z Litovle do zahraničí, především do Itálie. Na zahraničních trzích loni Brazzale Moravia utržila 1,695 miliardy korun a v Česku 622 milionů korun. Firma má zhruba třetinový podíl na celkovém vývozu sýrů z ČR.

Společnost Brazzale Moravia se v posledních letech snaží proniknout také na asijské trhy a postupně upevňuje pozici v Česku, kde provozuje síť 21 vlastních prodejen La Formaggeria Gran Moravia. Loni v nich utržila přes 220 milionů korun.

Závod na výrobu parmazánu společnost Brazzale Moravia v Litovli-Třech Dvorech otevřela v roce 1996 a jeho stavba si tehdy vyžádala 21 milionů korun. V následujících letech firma postupně zvyšovala zpracovatelskou kapacitu, která původně činila 6000 litrů mléka denně.

V roce 2010 společnost rozhodla o zvýšení kapacity o 200.000 litrů mléka na 440.000 litrů denně. Z tohoto množství lze denně vyrobit přibližně 25 tun tvrdého sýra, který poté dozrává v litovelských a italských skladech.

Tvrdý sýr Gran Moravia tvoří zhruba dvě třetiny produkce litovelského podniku, který vyrábí také sýry provolone, scamorza, pařené sýry, ricotta, mozzarelly, caciotta a čerstvé výrobky pro podnikové prodejny.

Litovelská společnost, která loni zaměstnávala v průměru 341 lidí, je součástí italské skupiny Brazzale. Majoritním vlastníkem Brazzale Moravia byla na konci loňského roku s podílem 81,33 procenta italská firma Brazzale.


Zdroj: ČTK, 30. 12. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 01:42