Agris.cz - agrární portál

Pěstitelka z Litoměřicka vyrábí kulinářské zavařeniny

6. 1. 2020 | ČTK

Lenka Křivonosková z Liběšic na Litoměřicku vyrábí sladké a slané zavařeniny, které s úspěchem prodává přes internet. Ovoce a zeleninu, z nichž je vaří, sama pěstuje. Výrobě domácích pochutin se věnuje celý život. Týdně se prodají i desítky sklenic, řekla ČTK Křivonosková.

S chutěmi ráda experimentuje. Nejvíc se jí osvědčilo meruňkové čatní, pochutina indické kuchyně, s chilli a zázvorem.

Křivonosková už v dětství sledovala sledovala svou babičku i maminku, které se výrobě zavařenin a pěstování vlastních surovin také věnovaly. Pěstování i kulinářství se v její rodině drží několikátou generaci. "Nyní jsem převzala žezlo já a přihlíží zase moje dvouletá dcera," řekla Křivonosková. Dodala, že znásobila množství pěstované zeleniny a ovoce a inovovala druhy zavařenin, které prodává po značkou Mladé dobroty.

"V sortimentu Mladých dobrot mohou zákazníci nalézt sladké, slané, kyselé či pálivé," uvedla Křivonosková. Z ovoce vyrábí džemy, povidla, ale také pečené ovoce. Mezi slanými výrobky má v nabídce například pastu z česnekových výhonků a různé druhy zeleniny ve sladkokyselém nálevu, například cherry rajčátka a ředkvičky.

Na své si přijdou i gurmáni, pro které vymyslela pálivou chilli omáčku a domácí hořčici. Za svou největší specialitu Křivonosková považuje cuketu na způsob hořčice. "Cuketa ala hořčice je domácí hořčice vyrobená z cukety," říká.

Název Mladé dobroty vzešel z názvu části obce Liběšice Mladé, kde je i sídlo firmy a zákazníci si tam mohou produkty případně zakoupit. Cena sklenice zavařeniny se pohybuje od 30 do 180 korun.

 

Tereza Sajdlová kš


Zdroj: ČTK, 6. 1. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 02:08