Agris.cz - agrární portál

Hnutí STAN navrhlo možnost vyvlastňování i pro stavby proti suchu

7. 1. 2020 | ČTK

Poslanci opozičního hnutí STAN navrhli rozšířit možnost vyvlastňování nemovitostí i pro stavby proti suchu. Nyní vodní zákon předpokládá takový postup jen u opatření proti povodním. Novela by navíc zrušila nutnost vymezování těchto staveb v územních plánech jako veřejně prospěšných.

V současnosti podle předkladatelů neexistují vhodné nástroje, jak překonat nesouhlas vlastníků pozemků se stavbou, pokud ji není možné vybudovat jinde. "Dohoda s vlastníky není vždy možná, případně je její dosažení zdlouhavé," napsali v důvodové zprávě.

Vyvlastnění by bylo možné podle novely u výstavby, oprav, úprav a modernizace staveb a opatření na zmírnění následků povodní a sucha, u staveb k zvýšení zadržovacích schopností krajiny, k zavlažování a k řešení odtokových poměrů v krajině. Vymezování těchto staveb jako veřejně prospěšných je podle autorů novely nadbytečné, zrušení této povinnosti by mělo vést ke zrychlení přípravy jejich budování.

Předkladatelé podotýkají, že vyvlastňování pozemků pro stavby proti suchu by mělo být možné už podle nynějších zákonů. Právní základ pro takový postup ale podle nich není kvůli obecným formulacím příslušných ustanovení jistý a může být zpochybněn. Novela by možnost vyvlastnění pro opatření proti suchu podle autorů uzákonila jednoznačně.

Předlohu nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci.


Zdroj: ČTK, 7. 1. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 08:07