Agris.cz - agrární portál

Pivní dvojka Staropramen zvedla tržby na 9 mld.Kč, byla ve ztrátě

9. 1. 2020 | ceskenoviny.cz

Konsolidované tržby skupiny Pivovary Staropramen, pivní dvojky českého trhu, předloni vzrostly o 250 milionů korun na devět miliard Kč. Kvůli účetní operaci se však skupina dostala do 3,1miliardové ztráty po ztrátě 82 milionů korun v roce 2017. Vyplývá to z výroční zprávy skupiny, kterou má ČTK k dispozici. Společnost například provozuje smíchovský Staropramen a ostravský pivovar Ostravar.

Skupině narostl objem prodaných výrobků a zboží o 110.000 hektolitrů na 5,41 milionu hektolitrů. "Provozní hospodářský výsledek skupiny byl negativní kvůli tvorbě účetní opravné položky ke goodwillu. Tato ryze účetní operace vznikla z důvodu přecenění při fúzi v roce 2012," řekla ČTK mluvčí skupiny Denisa Mylbachrová.

Skupina je od roku 2012 součástí severoamerické pivovarské skupiny Molson Coors. Ta Pivovary Staropramen koupila od investiční společnosti CVC Capital Partner za 2,7 miliardy eur, dříve pivovary vlastnil pivovarský gigant Anheuser-Busch InBev. Znalec firmu ocenil na více peněz, než byl součet jejích jednotlivých složek, tedy určil tzv. kladný goodwill. Jedná se například o renomé společnosti či o "hodnotu" zkušených zaměstnanců. Ten nyní firma musí účetně odepisovat v nákladech.

"Provozní výsledek hospodaření skupiny bez této opravné položky nicméně vychází stále pozitivní ve výši celkových konsolidovaných 2,3 miliardy Kč. To dokazuje, že má skupina na evropském pivním trhu velice silnou pozici, je zdravá a úspěšná," dodala mluvčí.

Pivo Staropramen prodává firma ve 35 zemích světa. Podle výroční zprávy roste Staropramen na všech klíčových trzích, kde se prodává. Pod skupinu spadá také Staropramen-Slovakia, aktivity v Chorvatsku a v Bosně a Hercegovině jsou pak řízené přes holdingovou společnost Cervesia Zagreb. Vyšší tržby tak skupina měla v ČR, Chorvatsku, Slovensku, ale také na exportních trzích. Skupina měla předloni v průměru 1488 zaměstnanců.

Pivovarům Staropramen patří dlouhodobě na českém pivovarském trhu druhá příčka za Plzeňským Prazdrojem. Jednička českého trhu vykázala předloni čistý zisk 4,5 miliardy korun při tržbách 16,5 miliardy korun. Meziroční srovnání nelze vyčíslit, protože v minulých letech měla firma finanční roky od dubna do konce března a za rok 2017 zveřejnila hospodaření jen od 1. dubna do konce roku.

Zisk další české pivovarnické skupiny Heineken ČR stoupl v roce 2017 o zhruba 23 procent na 206,4 milionu korun. Tržby jí klesly o 1,7 procenta na 3,13 miliardy korun. Do skupiny patří trojice pivovarů Krušovice, Velké Březno a Starobrno.

Podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven tuzemské pivovary předloni vyrobily rekordních 21,3 milionu hektolitrů piva, výstav tak meziročně vzrostl o 4,7 procenta. Po poklesu výroby o rok dříve se předloni vrátily k růstu. Za zvýšením produkce stálo hlavně pivo určené na vývoz, u kterého se meziročně zvýšila výroba o 11,8 procenta. Tuzemská spotřeba piva se ale loni také zvýšila, a to o 2,9 procenta na 16,5 milionu hektolitrů. Na obyvatele se tak v ČR předloni vypilo 141 litrů, o šest velkých piv meziročně více. Výsledky za loňský rok svaz zveřejní na jaře.

 

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 9. 1. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 14:26