Agris.cz - agrární portál

Jihočeská agrární komora podpoří robotiku v zemědělství

13. 1. 2020 | ČTK

Regionální agrární komora Jihočeského kraje se letos bude podílet na projektech, díky nimž se do zemědělství zavádí elektronika a robotika. Spolupracuje i na modernizaci laboratoří potravinářské školy ve Veselí nad Lužnicí, kde si budou moci zemědělci nechat zdarma otestovat vzorky plodin. ČTK to řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná. Letošní rozpočet komory je 2,2 milionu Kč.

Komora uspořádá letos asi 20 vzdělávacích akcí a proškolí 2000 zemědělců i starostů a studentů. "Letošek je zlomový v nastavování podmínek nové zemědělské politiky. Budeme se snažit, aby měla jednodušší pravidla a aby zemědělci měli minimálně stejné podpory jako dosud," řekla ředitelka.

Agrární komora se zaměří na projekty spjaté s elektronikou. Loni propagovala hledání srnčat při seči pomocí dronů. Spolupracovat bude na zavádění robotiky v oboru. Se skupinou Leading Farmers chystá pilotní projekty pro zkoušku robotických pleček a secích strojů. Spolupracuje i s táborskou firmou Agrosoft, která vyvíjí software pro chov dojnic. Komora podporuje i platformu pro bezpečné elektronické obchodování s komoditami, také modernizaci laboratoří SOŠ ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnicí. Zemědělci si tam budou moci zdarma nechat udělat analýzu výrobků, co se týče obsahu pesticidů a látkového složení.

Agrární komora se podílí i na projektu takzvaného chytrého ječmene pivovaru Samson ze skupiny AB InBev. Analytici v něm radí zemědělcům, jaký typ ječmene používat a jak se o něj starat. Čeští zemědělci patří podle ředitelky v tomto ohledu k nejvzdělanějším na světě.

Jihočeská agrární komora bude rovněž iniciovat opatření, aby zemědělci lépe zvládali dopady sucha a kůrovcové kalamity. "Základem je, aby měli pestrou skladbu plodin, protože jsme pořád 'dobytkářským' krajem. Máme výhodu, že pěstování krmných plodin je příznivé z hlediska zadržování vody, pomáhá tomu i organická hmota od zvířat," řekla ředitelka.

Počty skotu k dubnu 2019 v kraji meziročně vzrostly o 519 na 222.416 kusů. Kraj se na chovu skotu v ČR podílí téměř 16 procenty, vyplývá ze statistických dat. "Počty v posledních letech neklesají. Podařilo se zavést podpory: zemědělci mají podpory na masná telata, na zlepšení podmínek v chovech dojnic. Nově by se měl podporovat výkrm býků, jsou i cílené podpory na dodávky mléka v nejvyšší kvalitě," řekla Šťastná.

Jedním ze známých projektů komory je soutěž "Chutná Hezky. Jihočesky". Cenu můžou dostat jen potravina a nápoj vyrobené v jižních Čechách. Známku dosud získalo 330 produktů.


Zdroj: ČTK, 13. 1. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 00:46