Agris.cz - agrární portál

V Karlovských bučinách na Liberecku se daří stovce vysazených tisů

16. 1. 2020 | Lesy České republiky, s. p.

Všech sto sazenic tisu červeného vysazených Lesy České republiky v národní přírodní rezervaci Karlovské bučiny mezi Karlovem pod Ještědem a obcí Kryštofovo Údolí na Liberecku zakořenilo a v oplůtcích přirůstá. Nahradily kůrovcem napadené smrky a prosychající buky, ty zůstaly na místě k zetlení.

V rezervaci má přednost přirozená obnova lesa před umělou. Lesníci tedy čekají, až se v půdě ujmou semena rostoucích dřevin. Tis, který patří k původním dřevinám, se ale vyskytuje v tamějších lesích jen výjimečně. Proto je třeba ho vysadit. „I přes dlouhodobé výkyvy počasí a sucho se všechny sazenice ujaly, jsou vitální a přirostly o centimetr. Prosvětlené staré bučiny jim poskytují dobré podmínky k životu,“ vysvětlil Ludvík Řičář, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR v Liberci. Karlovské bučiny chrání pětikilometrové oplocení. I přesto ale každá sazenice dostala samostatný oplůtek ze svařovaného pletiva, který ji chrání před spárkatou zvěří. Ta poškozuje zejména mladé dřeviny okusem, ohryzem a loupáním.

Zbytky původní populace tisu červeného se zachovaly i v nedalekých Jizerských a Lužických horách.

Kontakt: Eva Jouklová – tisková mluvčí; +420 725 257 900; eva.jouklova@lesycr.cz


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 16. 1. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:50