Agris.cz - agrární portál

Australští hasiči zachránili jedinečné wollemie. Jde o latimérie mezi stromy

17. 1. 2020 | ČT 24

Prehistorické stromy, kterých v současnosti ve volné přírodě přežívá méně než dvě stovky, rostou v odlehlé hluboké rokli národního parku v australských Modrých horách severozápadně od Sydney a dosahují stáří 500 až 1000 let.

Tým hasičských specialistů se na místo spustil z vrtulníků, když se do lokality koncem loňského roku blížily ničivé lesní požáry, uvedl podle agentury AP představitel správy národních parků David Crust.

Hasiči na místě instalovali zavlažovací systém napájený místními vodními zdroji, aby stromy udrželi vlhké. Letadla hasičského sboru na okolní lesy vypouštěla látku zpomalující hoření, aby zamezila rychlému postupu požáru a snížila jeho intenzitu. Celá operace byla přísně tajná. 

Živá vzpomínka na pravěk 

Wollemie vznešená je přísně chráněná – konkrétní lokalita ve státě Nový Jižní Wales je veřejnosti utajena a do celé oblasti platí zákaz vstupu. „Toto je jediné místo, kde wollemie vznešená roste, a to ještě ve velmi malém počtu,“ připomněl Crust.

Podle ministra životního prostředí státu Nový Jižní Wales Matta Keana operace prehistorické stromy zachránila, i když některé z nich byly ožehnuty. „Tyto stromy přežily dinosaury, takže když jsme viděli, že se k nim blíží oheň, museli jsme udělat vše, co bylo v našich silách, abychom je zachránili,“ prohlásil Kean.

Rozsáhlý požár, který jehličnany ohrožoval, se tento týden podařilo dostat pod kontrolu poté, co spálil 510 tisíc hektarů porostu. Zničil přitom 90 procent přírodní rezervace Wollemi National Park, která se rozkládá na ploše 5000 hektarů a kde vzácné wollemie vznešené rostou.

V Austrálii začaly požáry loni v září. O život přišlo 28 lidí, spáleno je 2600 domů a zničeno více než deset milionů hektarů porostů, což je území větší, než je rozloha České republiky. Ve čtvrtek do oblastí sužovaných požáry přišel netrpělivě očekávaný déšť a zlepšil kvalitu ovzduší měst jako Sydney či Melbourne, která v posledních dnech halil oblak dýmu a působil jejich obyvatelům dýchací potíže.

Co víme o wollemii

Wollemie vznešená (Wollemia nobilis) rostla na naší planetě už před 175 miliony let. Dlouho byla považována za vyhynulou, než několik desítek exemplářů objevil v roce 1994 strážce národního parku David Noble. Vědci někdy označují wollemie za rostlinnou obdobu latimérie podivné – také ona jako by zapomněla vymřít a je to živoucí fosilie.

V angličtině strom nese nepříliš přesné jméno Wollemi pine (borovice wollemi), přestože s borovicemi nemá tento jehličnan příliš společného. Patří totiž do čeledi blahočetovitých (araukáriovitých). V současnosti je možné wollemie vidět v botanických zahradách po celém světě, včetně těch českých.

AUTOR kar

zdroj: ČT24, ČTK


Zdroj: ČT 24, 17. 1. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 16:23