Agris.cz - agrární portál

Corriere della Sera: Jaké byly superpotraviny našich babiček

20. 1. 2020 | ceskenoviny.cz

Rozinky jsou zdrojem vitaminů a minerálů, jako je draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Jsou vynikající sytící potravinou, pokud to s nimi ovšem nepřeháníme. Někdo jim podobně jako černé kapustě říká superpotraviny našich babiček, píše italský deník Corriere della Sera.

Rozinky dokážou změnit chuť pokrmu, která se stává sladkokyselou a voní nostalgií. Ale umějí ještě více: je to pokladnice polyfenolů, rostlinných sloučenin, které mají antioxidační a protinádorové účinky. Proto je lze srovnávat s módními exotickými potravinami, počínaje plody kustovnice čínské a konče zázvorem.

Sultánky, které se používají v kuchyni, jsou zvláštní plodinou, která obsahuje hodně quercetinu, na úkor resveratrolu, který je charakteristický pro všechny ostatní druhy rozinek. Experti na nutrigenomiku, tedy vědu, která zkoumá vztah mezi jídlem a DNA, tvrdí, že oba druhy polyfenolů aktivují ochrannou činnost buněk před degenerativními procesy a záněty.

Ve středomořské kuchyni rozinky napomáhají tomu, abychom při konzumaci bílého jogurtu a sladkostí neměli tendenci přidávat cukr. Jsou vynikající i k potlačení hladu. Některé výzkumy ukazují, že přispívají ke snížení chuti k jídlu a pro sportovce jsou vynikající svačinou. Je to samozřejmě koncentrát energie tvořený ze 70 procent cukry, ale dostatečné množství vlákniny tlumí jeho absorpci. Maximální porce rozinek má být 15 gramů.

Protagonistou toskánské kuchyně je černá kapusta "kale", která je bohatá na vápník a vitamin K a která má protinádorové účinky. Dlouhé vaření toskánské polévky s černou kapustou způsobuje snadnější dostupnost betakarotenu. Černá kapusta je ve Spojených státech téměř předmětem zbožštění - superpotravinou, která se v Itálii ještě nedostala do světla reflektorů.

Její úspěch je ale zasloužený. Jedna porce černé kapusty pokryje třetinu denní potřeby vápníku. A pak vitamin K: jeho obsah v zelenině je naprosto výjimečný, a to do té míry, že se její konzumace nedoporučuje těm, kteří užívají léky na srážlivost krve.

Tmavá barva kapusty přecházející do fialova je způsobena antokyany, antioxidanty, které zřejmě hrají roli při snižování chronického zánětu spojeného s mnoha chorobami.

Kapusta rovněž obsahuje kyselinu listovou, která je důležitá pro syntézu genetického materiálu. Zdá se, že rovněž působí proti nádorům prsu, jak to ukázala deset let trvající studie na 31.000 Italkách, u nichž se sledovala konzumace zeleniny se zelenými listy. Kapusta je potenciálním spojencem onkologů. Podobně jako další druhy kapusty, zelí a brokolice obsahuje glukosinoláty, které se v četných testech ukázaly být pomocníky proti nádorům.

Černá kapusta se má jíst syrová, abychom z ní získali co nejvíce látek, včetně výrazné dávky vitaminu C. Kompromisem mezi vědou a gastronomií je krátkodobé podušení v troše vody, maximálně po dobu deseti minut. A pokud jde o dlouho vařenou toskánskou polévku z této zeleniny? Ta umožňuje lépe vstřebat betakaroten, prekurzor vitaminu A, který podporuje imunitní systém.

Autor: ČTK

 


Zdroj: ceskenoviny.cz, 20. 1. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:10