Agris.cz - agrární portál

Pivovar Primátor Náchod díky exportu zvedl výstav na 129.000 hl

29. 1. 2020 | ČTK

Pivovar Primátor Náchod loni zvýšil výstav o čtyři procenta na 129.120 hektolitrů. Růst mu zajistil export, který pivovar zvýšil o 14 procent na dosud nejvyšších 46.052 hektolitrů. Hlavním zahraničním odbytištěm bylo loni Polsko s odběrem více než 11.300 hektolitrů. Vývoz se tak na odbytu pivovaru podílel 36 procenty. ČTK to řekla Petra Kulhavá z marketingu pivovaru. Primátor je největším pivovarem v hradeckém kraji a známý je jako výrobce speciálních piv.

Primátor pivo vyváží do 28 zemí celého světa. Po Polsku, kam pivovar dodává téměř celý sortiment, jsou největšími odběrateli Rusko, Čína a Maďarsko. "Vedle tradičních exportních zemí pociťujeme sílící zájem i ve vzdálených a exotických destinacích jako je Chile, Jižní Korea, Dominikánská republika nebo Argentina," uvedla Monika Macková z oddělení exportu. Odbyt do Británie klesl loni o 40 procent, což vedení pivovaru přičetlo situaci kolem brexitu.

Nosnými exportními pivy jsou pšeničné pivo Weizen a ležák Premium, kdy na pšeničné pivo připadá více než třetina exportu a na ležák čtvrtina. Pro export do vzdálených zemí pivovar nepoužívá nerezové sudy, ale jednorázové dvacetilitrové plastové sudy zvané petainer. Odběratelům tím odpadají starosti s placením zálohy a zpětnou dopravou kovových sudů. Nejvzdálenějšími zeměmi, kam pivovar posílá pivo v klasických sudech, jsou Rusko a Gruzie.

Primátor, v němž pracuje asi 90 lidí, má ve výrobním portfoliu 15 druhů piv. K tomu přidává několik sezonních speciálů. Patří tak k pivovarům s nejširší nabídkou v českém pivovarnictví.

Pivovar patřil v minulosti městu Náchod, které jej v roce 2009 za 150 milionů korun prodalo liberecké firmě LIF. Prodej následně u soudu napadl neúspěšný uchazeč o pivovar, společnost Pivovar Holba. Spory u soudů dosud neskončily.


Zdroj: ČTK, 29. 1. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 06:23