Agris.cz - agrární portál

Pivovar Zubr letos pivo nezdraží, loni ceny zvýšil až o korunu

30. 1. 2020 | ČTK

Pivovar Zubr letos po předchozím dvouletém zdražování nezvýší ceny svého sudového a lahvového piva. "Minimálně do listopadu či prosince zdražovat nebudeme," řekl ČTK ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

Pivovar Zubr zvýšil ceny sudového piva naposledy loni na začátku února, kdy půllitr piva zdražil v průměru o 70 haléřů až jednu korunu. O rok dříve cena půllitru přerovského piva vzrostla o 50 haléřů.

"Letos jsme se rozhodli pivo nezdražovat. Myslím, že to naši zákazníci hlavně z gastronomie ocení, protože mají svých starostí dost," uvedl Pluháček. Podle něj by se další zvýšení cen piva promítlo v růstu už tak vysokých nákladů na provoz restaurací.

Loňské zdražení přerovského piva zdůvodnil Pluháček rostoucími náklady na výrobu, které souvisí se zdražováním surovin a elektrické energie i zvyšováním ceny práce. Po předloňské špatné úrodě podle Pluháčka také výrazně vzrostla cena chmele.

Pivo v Česku zdražuje zpravidla na podzim. Plzeňský Prazdroj loni v říjnu zvýšil ceny piva v lahvích a plechovkách v průměru o 3,6 procenta, tedy o 50 haléřů. Čepovaná piva pro hospody a restaurace Plzeňský Prazdroj nezdražil.

Pivovar Zubr loni uvařil 255.000 hektolitrů piva, stejný výstav vykázal i v předchozích třech letech. Zhruba 60 procent produkce piva prodal v sudech. Na ostatní obaly připadlo 40 procent.

Přerovský Pivovar Zubr patří do pivovarnické skupiny středomoravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel. Jejich celkový roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva.


Zdroj: ČTK, 30. 1. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 15:54