Agris.cz - agrární portál

Odborník: Za problémy sedláků se suchem může ze 70 pct klima

4. 2. 2020 | ČTK

Za problémy českého zemědělství související se suchem může ze 70 procent změna klimatu a z 30 procent stav krajiny. Řekl to bioklimatolog Zdeněk Žalud z týmu projektu InterSucho, na němž se podílí Ústav výzkumu globální změny AV ČR a Mendelova univerzita v Brně. Dosavadní měření i modely podle něj nenaznačují, že by se změnil trend globálního oteplování a je podle něj na místě přemýšlet o tom, v jakých regionech má zemědělství budoucnost a kde podmínky nebudou tak vhodné jako v minulosti, řekl dnes ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku na výročním setkání tvůrců a přispěvatelů projektu.

Podle Žaluda je změna klimatu pro některé zemědělce problémem, pro jiné příležitostí. Jako příklady uvádí Vysočinu a jižní Moravu. "Podle modelů na Vysočině bude tepleji, zůstane celkový úhrn srážek a zůstane i sníh. Proto možná na Vysočině bude vhodné investovat do rozvoje zemědělství takové peníze, kterými se budou řešit problémy na jižní Moravě," řekl Žalud. Na otázku, kde pak budou lesy, odpověděl, že třeba právě na jižní Moravě tam, kde je dnes zemědělská půda, ale pěstování na ní je čím dál problematičtější.

Na jižní Moravě, především v jižních okresech, v posledních letech klesly výnosy, často byly nižší než na Vysočině. Že lesy na jižní Moravě suchem nemusí tolik trpět, ukazuje Žalud na Chřibech, které jsou rozsáhlou zalesněnou oblastí se smíšenými porosty.

Podle něj je potřeba, aby se zemědělci i lesníci těmto podmínkám a předpokladům přizpůsobili. "Poslední dva roky byly velmi teplé a oteplování nabírá obrátky. Vůbec nic nenasvědčuje tomu, že by se mělo ochlazovat," řekl Žalud.

S oteplováním souvisí podle něj řada rizik, kterým je třeba přizpůsobit pěstování. Prodlužuje se vegetační sezona a jaro nastupuje dříve, čímž se dříve vyčerpá zásoba vody v půdě. Sucho tak může přijít dříve. Dřívější nástup jara zvyšuje riziko jarních mrazů, také se přibližuje doba květu u různých rostlin, což je problém pro včely. Přicházejí také noví škůdci a mají více prostoru na množení a četnost generací.

Aby krajina lépe čelila suchu, měla by být v lepším stavu, než je nyní. "Klima je primárním činitelem problémů v krajině, ale není jedinou příčinou," řekl Žalud. Zmínil dlouhodobý stav, kdy je více než polovina půd erozně ohrožených a přes polovinu půdy je středně až silně utuženo hospodařením bez orby. "Někde je půda utužená už v hloubce 20 až 25 centimetrů," řekl Žalud. Podle něj se také ukazuje, že velké lány na erozně ohrožených pozemcích se již vyčerpaly kvůli erozi ornice. "Když vznikly velké půdní bloky, byla to na několik desetiletí konkurenční výhoda proti malým pozemkům, ale už není," řekl Žalud. Dodal však, že ani pestrá krajina, jaká je například v Rakousku, nemůže odolat extrémnímu suchu. "V srpnu 2018 jsme viděli, že bez vody je problém jak v Česku, tak v Rakousku i v dalších zemích," řekl Žalud.

Zdeněk Meitner 


Zdroj: ČTK, 4. 2. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 12:30