Agris.cz - agrární portál

Nejchutnějším jablkem z loňské sklizně je Angold z Holovous

5. 2. 2020 | ČTK

Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je Angold. Rozhodla o tom lednová degustace jablek v Holovousích na Jičínsku, kterou pořádal tamní Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský. Odrůda Angold byla úspěšná i v minulých letech. V roce 2018 degustaci vyhrála, v roce 2017 byla pátá a v letech 2010 a 2011 třetí. "O pořadí 47 posuzovaných odrůd letos rozhodlo 117 degustátorů," řekla ČTK Lenka Drbohlavová z holovouského ústavu. Degustace v Holovousích mají dlouhou tradici, letos ji ústav pořádal pojednapadesáté.

Odrůdu Angold vyšlechtili výzkumníci z Holovous křížením odrůd Antonovka a Golden Delicious. Do registru odrůd byl Angold zapsán v roce 1995. Plody Angoldu jsou velké až velmi velké. Jsou světle zelené, kryté více než z poloviny hnědočerveným líčkem. Odrůda se vyznačuje odolností vůči strupovitosti, skladovat se dá až do dubna.

Angold degustátory zaujal celkovou chutí, šťavnatostí, konzistencí dužniny a vůní. Degustátoři vedle toho hodnotili i slupku, kyselost a vzhled. Jablka posuzovali naslepo, jejich název neznali. Vzorky pocházely z jablek vypěstovaných holovouským ústavem a výzkumnou stanicí Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ve Střížovicích na Liberecku.

Degustace mají dát ovocnářům obrázek o tom, které odrůdy konzument preferuje jako nejchutnější, a které nově šlechtěné odrůdy by mohly mít perspektivu. Více než třetinu hodnocených jablek tak letos tvořily odrůdy, které ještě nemají ani jméno a jsou označeny jen písmenným a číselným kódem.

V ČR jsou jablka nejvíce pěstovaným ovocem. Z celkové plochy ovocných sadů asi 13.840 hektarů na jabloně připadá 6830 hektarů. Z odrůd je nejvíce zastoupena skupina Golden Delicious s 1388 hektary. Za ní následují Idared s 1026 hektary, Jonagold s 739 hektary, Gala s 586 hektary a Rubín s 526 hektary.

V obchodní síti silně zastoupené odrůdy Golden Delicious a Gala se letos v degustaci neprosadily a skončily na konci pořadí. Jonagold byl devátý a Idared devatenáctý.

Jablka jsou v ČR ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní asi 23 kilogramů jablek či výrobků z nich. ČR přitom není v produkci jablek soběstačná, přes polovinu konzumních jablek se do ČR dováží. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku se pohybuje zhruba na 86 kilogramech na osobu a rok.

 

Zdeněk Rychtera hj


Zdroj: ČTK, 5. 2. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 22:09