Agris.cz - agrární portál

Hradecký kraj vyplatil za vlky rekordních 2,2 mil.Kč

6. 2. 2020 | ČTK

Královéhradecký kraj vyplatil za rok 2019 na náhradách škod po vlcích více než 2,2 milionu korun. V porovnání s předchozími roky je to rekordní částka. Kraj vyplácí odškodné chovatelům vybraných hospodářských zvířat od roku 2016, sdělili dnes ČTK zástupci hejtmanství.

Nárůst vyplacené částky souvisí především s lepší informovaností chovatelů a také se zvýšením náhrad. Útoky vlků se drží zhruba na stejné úrovni. Nejvíce hlášených případů bylo z oblasti Adršpašsko-teplických skal, Martínkovic a z východního Trutnovska.

V roce 2017 Královéhradecký kraj vyplatil chovatelům 45.000 korun, o rok později více než 520.000 a loni náhrady škod přesáhly 2,2 milionu korun. "I letos čekáme vysokou částku. Chovatelé jistě uplatní i jednotlivé škody, které dosud brali jako dar přírodě. Zároveň stouply doporučené ceny za náhradu jednotlivých druhů hospodářských zvířat," uvedl radní pro životního prostředí a zemědělství Karel Klíma (KDU-ČSL).

Nejvyšší odškodnění na jednu žádost činilo v roce 2019 téměř 884.000 korun, kdy majitelé stáda přišli po útoku vlka o 41 jehňat. Kraj vyřizuje dalších osm žádostí za více než 153.000 korun.

"Nelze říci, že dochází k více útokům na hospodářská zvířata než v letech předchozích. Loni jsme zaznamenali jen mírný nárůst. Dochází ale k lepšímu proplácení vzniklých škod," řekl ČTK Petr Kafka ze Správy CHKO Broumovsko.

Náhrady škod se loni zvýšily u ovce s mléčnou produkcí na 19.680 korun za kus, telete jalovice na 15.000 korun a býka na 24.000 korun. V případě plemenných zvířat může být částka i vyšší. Na farmové chovy daňků a jelenů se náhrady nevztahují. Kraj usiluje o změnu zákona, tak aby se náhrady vztahovaly i na tato zvířata.

V česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami žije podle posledních odhadů ve třech smečkách 15 až 20 vlků. Ochranáři se kloní k názoru, že se rozmnožují na polské straně hranice a na české území zabíhají. První smečka by měla působit ve Vraních horách a okolí, druhá má jádrovou oblast teritoria jižně od polského Walbrzychu s přesahem do oblasti severního Broumovska. Nejvýchodnější smečka má jádrovou oblast v Národním parku Góry Stolowe v Polsku, přičemž její členové jsou pozorováni nejčastěji v okolí Broumovských stěn.

První smečka v hradeckém kraji po 250 letech byla zaznamenána roce 2015 u Adršpachu v západní části Broumovska, o rok později bylo potvrzeno rozmnožování.

 

Tomáš Kučera kš


Zdroj: ČTK, 6. 2. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:24