Agris.cz - agrární portál

Zemědělský svaz: Majitelé hospodaří více půdě, než se myslelo

11. 2. 2020 | ČTK

Vlastní majitelé hospodaří na větším množství půdy, než se dosud předpokládalo, vyplývá z aktuálního průzkumu Zemědělského svazu ČR. U právnických osob jde až o polovinu plochy. Započítává do ní totiž jak plochu, kterou samotná právnická osoba vlastní, tak plochu, kterou má pronajatou od svých zaměstnanců nebo jiných vlastníků právnické osoby, uvedl na tiskové konferenci předseda svazu Martin Pýcha. Svaz se tak snaží snížit obavy, že farmáři hospodařící na cizí půdě se o ni méně starají, a že jde zejména o velké farmy.

Svaz provedl průzkum mezi 331 podniky, které hospodaří na 543.000 hektarů zemědělské půdy. Vyplynulo z něj, že 35 procent z pronajaté půdy není zcela cizí, protože je pronajatá od vlastníků zemědělských podniků (členů zemědělských družstev, akcionářů nebo společníků). Samotné podniky pak vlastní zhruba pětinu půdy, na které hospodaří, dohromady jde o 47,5 procenta. "Z toho lze udělat závěr, že větší zemědělské podniky z téměř poloviny obhospodařují vlastní půdu, ke které přirozeně mají vztah," dodal Pýcha.

Předseda také nesouhlasí s tvrzením, že v ČR je větší eroze než za jejími hranicemi. "Průměrná roční ztráty půdy v ČR je 1,65 tuny na hektar, na zemědělské půdě 2,51 tuny na hektar. Průměr EU je 2,46 tuny na hektar," uvedl předseda. Rakousko, které se díky svým menším půdním celkům často bere jako příklad, pak má podle něj ztrátu skoro 7,2 tuny půdy na hektar, na zemědělské půdě pak necelé čtyři tuny půdy za rok.

Počet fyzických osob vlastnících půdu využívanou k zemědělské produkci předloni klesl podle Svazu vlastníků půdy v ČR téměř o 12.000 na zhruba 1,77 milionu, počet právnických osob naopak vzrostl zhruba o 700 na asi 40.000. Pokračoval tak podle svazu trend koncentrace majetku a přesunu půdy do vlastnictví právnických osob. Fyzické osoby tak k loňskému lednu vlastnily 3,01 milionu hektarů půdy určené k zemědělské produkci a právnické osoby 890.000 ha.

Průměrná cena zemědělské půdy podle společnosti Farmy.cz loni vzrostla o 1,3 procenta na 24,40 koruny na metr čtvereční. Mírné oživení cen bylo pouze na konci roku, jinak stagnovaly. Ceny půdy loni rostly pomaleji než inflace, která činila 2,8 procenta. Od roku 2004, od kdy společnost ceny monitoruje, byl nárůst poprvé pod inflací.


Zdroj: ČTK, 11. 2. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 08:31