Agris.cz - agrární portál

V Malém Újezdu může vzniknout mokřad se soustavou malých tůní

25. 2. 2020 | ČTK

V Malém Újezdu na Mělnicku může vzniknout mokřad se soustavou malých tůní, které pomohou zadržet vodu v krajině. Hotová je zatím studie, ke které se budou vyjadřovat zastupitelé i orgány ochrany krajiny. Obec chystá také obnovu místního rybníka. ČTK to dnes řekl starosta obce Jaroslav Peleška (za STAN).

Tůní by mělo vzniknout celkem pět, podle starosty se bude jednat o významný prvek v krajině nejen z hlediska zadržení vody, ale bude zde vhodné prostředí i pro řadu druhů rostlin i zvířat. Počítá se také se sázením stromů, jednat se bude o původní druhy.

Pokud záměr schválí zastupitelé i úřady, mohly by úpravy mokřadu začít příští rok. "Odhadované náklady činí 4,5 milionu korun bez DPH," uvedl starosta. Obec se bude snažit sehnat vhodné dotace.

Vedle vodních ploch, terénních úprav a cestiček s propustným povrchem by součástí projektu mohlo být například i místo pro pozorování ptactva. Podle starosty je zatím několik možných variant finální podoby úprav.

Obec si nechala také zpracovat studii na obnovu návesního rybníka v části Vavřineč. Chce mu vrátit původní podobu bez betonových obrub a dalších umělých prvků. Cílem je vytvořit přírodní plochu s rákosím, kde by též bylo lepší prostředí pro rostliny i živočichy.


Zdroj: ČTK, 25. 2. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 13:41