Agris.cz - agrární portál

Znojmo se obává, že nebude moct propagovat vinobraní

27. 2. 2020 | ČTK

Znojmo se obává, že kvůli připravovanému zákonu na regulaci reklamy na alkohol a tabák nebude moct propagovat vinobraní. Znojemští zastupitelé žádají vládu a Parlament o přehodnocení návrhu, aby regulace nezasáhla propagaci vína a vinobraní. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

Nejpřísnější varianta zákona by zakázala propagaci vinohradnictví a vína a účinkování živých osob v reklamách. Starosta Znojma Jan Grois (ČSSD) považuje navrhovanou verzi zákona za příliš tvrdou tam, kde to podle něj není potřeba, i když podle svých slov ví, že pití alkoholu je v Česku problém.

Znojemské vinobraní je jedna z největších vinařských akcí v Česku, jejíž propagaci by zákon mohl ohrozit. "Pro Znojmo by to mimo jiné znamenalo nemožnost zvát návštěvníky Znojemského historického vinobraní na víno a burčák. Nemohli bychom ani točit propagační videa o Znojmě, jejichž součástí je konzumace vína. Jsou velmi úspěšná a pravidelně oceňovaná na festivalech propagačních filmů," uvedl Grois.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) má reklama na tabákové výrobky a alkohol dopad zejména na děti a mladistvé. Uvedl, že by reklama neměla vzbuzovat dojem, že má alkohol pozitivní účinek.

Proti regulaci se postavil dříve také Svaz vinařů a zastupitelstvo Jihomoravského kraje, které loni v září vyzvalo vládu, poslance a senátory, aby při uvažované regulaci reklamy neomezili vinařství a jeho propagaci. Podle zastupitelů by tím bylo zmařeno uplynulých 30 let rozvoje jihomoravského vinohradnictví a vinařství včetně podpory z veřejného sektoru. Znojmo se nyní k výzvě připojilo.


Zdroj: ČTK, 27. 2. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 12:09