Agris.cz - agrární portál

Zemědělci z Plzeňského kraje založili Mlékařské družstvo Západ

27. 2. 2020 | ČTK

Zemědělci z Plzeňského kraje založili Mlékařské družstvo Západ se sídlem v Oseku na Rokycansku. Zatím je to deset subjektů, které dodávají několik let mléko do velké mlékárny Goldsteig v německém Chamu. Družstvo s ní teď uzavře dlouhodobou smlouvu, bude silnějším partnerem a v Chamu bude za své členy vyjednávat o dodávkách a cenách. ČTK to řekl předseda představenstva Osecké zemědělské a obchodní společnosti Jaroslav Šíma.

Členy družstva, kteří vyprodukují celkem přes 30 milionů litrů mléka ročně, se stali i menší zemědělci. "Budeme rádi, když se k nám připojí další, ale nechceme dělat žádné obří družstvo," uvedl Šíma. S bavorskou mlékárnou bylo založení družstva domluvené. Kromě oseckého podniku jsou zakládajícími členy firmy z Komorna, Žichlic, Zbirohu a Starého Sedliště, zbytek jsou soukromí farmáři i ze Strakonicka. "Chtějí, aby byli silným partnerem v případě, kdyby byla v mléce nějaká krize. Takhle ví, že se jich družstvo zastane," řekl.

Mlékárna Goldsteig, kterou vlastní němečtí zemědělci, zpracovává 2,5 až 2,7 milionu mléka denně, z čehož zhruba jeden milion si sama sváží z ČR. "Trvale se rozšiřuje. Teď dokončili novou linku na dětskou výživu z extra dobrého mléka, stálo je to přes miliardu korun," uvedl Šíma.

Firmy z Plzeňského kraje tam začaly dodávat před 15 lety. Mlékárna podle Šímy platí v termínech a dlouhodobě platí zemědělcům lepší ceny. "Teď zrovna je období, kdy snad historicky poprvé má nižší cenu než je v Čechách, zhruba od září," uvedl. Mlékárna ji už v lednu trochu zvýšila a slíbila dále přidávat. Za mléko s průměrnými parametry dostanou teď čeští zemědělci 8,60 až 8,70 koruny za litr. Za vyšší obsah tuku a bílkovin jsou příplatky. V Čechách je dnes cena kolem devíti korun, což už chovatelům zajišťuje menší zisk. Podle Šímy se tam družstvo také postupně dostane.

Podle prvovýrobců i německého zpracovatele jsou současné vyšší české ceny dané tím, že jihočeská Madeta přišla o část dodávek a zvýšila ceny, aby jí už nic neuteklo. Osecká firma, která má 890 dojnic, loni dodala do Chamu přes osm milionů litrů. Chce se dostat na 950 dojnic, plánuje nový kravín pro 360 kusů včetně porodny a telat.

V Plzeňském kraji je ještě odbytové družstvo ODOB z Plzeňska, které léta dodávalo mlékárně Bechtel ve Schwarzenfeldu. Před 2,5 lety se nedomluvilo na nové smlouvě a teď dodává za dobrou cenu domažlické mlékárně, kterou vlastní libanonský podnikatel.

Václav Prokš


Zdroj: ČTK, 27. 2. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:48