Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 26.2. 2020

27. 2. 2020 | Agris

Zemědělci z Vlčnova hubí hraboše s pomocí speciálního stroje

Zemědělec Antonín Tykal z Vlčnova na Uherskohradišťsku začal spolu s bratrem jako první v republice hubit hraboše za pomoci speciálního stroje vyvinutého ve Švýcarsku. Stroj zapřažený za traktor vytváří v půdě rýhu, do které klade otrávenou návnadu. Umělou noru následně udusá válec.

Počet vlčích teritorií i smeček se v Česku loni meziročně zvýšil

Počet vlků v České republice stoupá, osídlují zejména odlehlejší oblasti pohraničí. Loni se v Česku alespoň částečně nacházelo 18 vlčích teritorií, meziročně o dvě více. V pohraničních oblastech jich bylo 16, některé na české území ale zasahovaly jen nepatrně.

Nedělní vichřice nadělala Lesům ČR škody za 100 milionů korun

Vichřice, která v neděli a v noci na pondělí zasáhla Českou republiku, nadělala na pozemcích státního podniku Lesy ČR škody asi za 100 milionů korun. Vítr poničil kolem 400 tisíc metrů krychlových dřeva, což představuje přibližně 400 tisíc stromů. ČTK to v úterý řekla mluvčí podniku Eva Jouklová.

Rozvojové země promrhají 44 % potravin, podobně jako vyspělé. Jen jinak

Plýtvání s potravinami je zásadní problém, který bude muset lidstvo urychleně vyřešit. Nikdo moc nepochybuje o tom, že mrhání je neúnosné, zvlášť když se má počet obyvatel do roku 2050 zvýšit o dvě miliardy. Poněkud se ale zapomíná na to, že kritické množství potravin je promrháno tam, kde se očekává i největší nárůst populace.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 27. 2. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 21:26