Agris.cz - agrární portál

Středočeští zemědělci meziročně sklidili o desetinu více obilovin

28. 2. 2020 | ČTK

Středočeští zemědělci meziročně sklidili o desetinu více obilovin, vzrostl i hektarový výnos. Zemědělci ve středních Čechách loni sklidili z téměř 262.000 hektarů zemědělských ploch přes 1,5 milionu tun obilovin, průměrný výnos činil 5,75 tuny na hektar. ČTK o tom dnes informoval vedoucí oddělení Krajské správy Českého statistického úřadu pro Středočeský kraj Pavel Hájek.

Oproti roku 2018 byla loni vyšší sklizeň také cukrovky, brambor, kukuřice na siláž, pícnin a chmele. Naopak menší byla sklizeň řepky, luštěnin a vinné révy. Sklizeň řepky byla menší o 15 procent.

Sklizeň chmele ve středních Čechách byla druhou nejvyšší po Ústeckém kraji. Ve Středočeském kraji zemědělci sklidili téměř 28 procent celostátní produkce chmele, produkce z Ústeckého kraje tvoří téměř 60 procent.

V případě obilovin se dařilo především ozimým plodinám. Nejčastěji pěstovanou obilovinou je pšenice ozimá, na sklizeném objemu obilovin se podílela téměř ze dvou třetin. U jarních naopak zaznamenali zemědělci sklizeň menší. Nejvyšší meziroční nárůst výnosu mezi obilovinami byl u kukuřice na zrno.

Produkce vinné révy meziročně klesla ve Středočeském kraji skoro o třetinu, podobně i v celé ČR. Podíl kraje na celorepublikové sklizni ale tvoří jen zhruba dvě procenta, dominantním regionem v pěstování révy je Jihomoravský kraj.

Středočeský region je v ČR v porovnání s ostatními kraji největším producentem většiny zemědělských plodin, výjimkou jsou brambory a méně pěstované komodity, jako chmel, vinná réva a slunečnice.

Sklizeň byla loni meziročně vyšší v celé ČR, nejvíce, téměř o 17 procent v Královéhradeckém a Zlínském kraji.


Zdroj: ČTK, 28. 2. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:21