Agris.cz - agrární portál

V Německu kvůli teplé zimě letos nebudou mít ledové víno

3. 3. 2020 | ČTK

Němečtí vinaři nebudu mít v letošním roce ve své nabídce poprvé ledové víno - drahý nápoj vyráběný z hroznů, které se nechají na vinici zmrznout. Německý institut pro víno oznámil, že v žádném z 13 vinařských regionů v zemi letos neklesla teplota na potřebných minus sedm stupňů Celsia.

Institut neuvedl, jak daleko jeho záznamy o produkci tohoto vína spadají. Loňský rok však byl podle amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA) globálně druhým nejteplejším rokem.

"Pokud teplé zimy v nadcházejících letech budou častější, ledové víno z německých regionů se brzy stane dokonce ještě dražší raritou, než již je," uvedl mluvčí institutu Ernst Büscher.

Hrozny se zpracovávají zmrzlé a vylisovaný mošt je díky tomu koncentrovaný, hustý a sladký. Toto víno se často podává k dezertům. Je to ale stále jen okrajový produkt a na celkové produkci vína v Německu se podílí jen 0,1 procenta. Kvůli složité a náročné technologii a nižšímu objemu produkce je toto víno drahé.

Mezi hlavní trhy pro německé ledové víno patří Japonsko a Čína, vyváží se také do Skandinávie a USA.

Dalším místem, kde se ledové víno díky chladné zimě prouduje, je kanadský Niagarský poloostrov. V USA se toto víno produkuje v severním Michiganu a Ohiu, napsala agentura AP.


Zdroj: ČTK, 3. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:52