Agris.cz - agrární portál

Koronavirus může omezit export českých piv, míní sládek Regentu

4. 3. 2020 | ČTK

Třeboňský pivovar Regent odhaduje, že šířící se nákaza nového typu koronaviru omezí export českých piv. Do Itálie, kde je přes 2000 nakažených a přes 50 lidí zemřelo, vyváží pivovar asi 1500 hektolitrů ročně. ČTK to včera řekl sládek Jaromír Čeleda.

Regent vyváží čtvrtinu produkce, nejvíc do Polska, Itálie, Velké Británie, Finska a Lotyšska. "Minulý týden jsme nevěděli, jestli se nám z Turína vrátí kamion. Příští týden má jít druhý kamion, do Říma. Myslím si, že to omezí ekonomiku, uvidíme, jak ta exportní piva půjdou," řekl Čeleda. Pivovar měl v roce 2018 výstav 77.653 hektolitrů.

Problémy předpokládají i jiné pivovary. Budějovický Budvar očekává, že kvůli nákaze mu klesne prodej v některých zahraničních restauracích. "Už teď víme, že poklesnou prodeje v on trade (v restauracích) na některých našich exportních trzích. Lidé v souvislosti s koronavirem méně cestují, chodí méně do hospod, méně se zapojují do veřejného života," řekla minulý týden ČTK PR manažerka Budvaru Markéta Ježková. Budvar loni vyvezl do zahraničí téměř 70 procent z prodaného piva. Loni uvařil rekordních 1,679 milionu hektolitrů a tržby poprvé překonaly tři miliardy korun.

Na jihu Čech je v preventivní domácí karanténě dalších 16 lidí, kteří se vrátili z oblastí, v nichž se objevila nákaza novým typem koronaviru. Od začátku února bylo v Jihočeském kraji v karanténě 118 lidí. V jižních Čechách se zatím neobjevil žádný případ nákazy koronavirem.


Zdroj: ČTK, 4. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 17:36