Agris.cz - agrární portál

Před 90 lety si lidé mohli koupit poprvé mražené potraviny

5. 3. 2020 | ČTK

Zajít do obchodu a koupit si mraženou zeleninu, rybí filé nebo polotovar je dnes naprosto samozřejmé. Ve 30. letech minulého století to ale byla naprostá novinka, zmrazené potraviny si poprvé mohli 6. března 1930 koupit obyvatelé Springfieldu v americkém státě Massachusetts. Za novinkou stál Clarence Birdseye, nadšený přírodovědec, který zmrazování potravin poznal během pobytu na dalekém severu.

Pokusy se zmrazováním potravin sice existovaly už dříve, až Birdseye ale začátkem 20. století přišel na to, že nejlepších výsledků se dosáhne tehdy, pokud je jídlo zmraženo rychle a na velmi nízkou teplotu. Birdseye na svůj objev přišel během rybaření s kanadskými domorodými Inuity, když zjistil, že ryba chycená při extrémně nízkých teplotách, která vlastně hned po vytažení zvody zmrzla, později po rozmrazení chutnala téměř jako by byla čerstvá.

Po návratu do USA pak přišel na to, jak dosáhnout rychlého a hlubokého zmrazení uměle. Zpočátku ale narážel na nedůvěru zákazníků, první jeho firma dokonce zbankrotovala. Až na samém prahu 30. let se vše obrátilo k lepšímu a Birdseye zbohatl. Svůj patent prodal, ale nadále se zabýval jeho zdokonalováním. Birdseye zemřel 7. října 1956 na infarkt ve věku 69 let. Jeho jméno - tedy ve podobě Birds Eye - nese jedna z neprodávanějších amerických značek mražených potravin.


Zdroj: ČTK, 5. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 19:33