Agris.cz - agrární portál

The Guardian: Pomazánka Marmite se stává kulinárním hitem

5. 3. 2020 | ČTK

Jen málo potravin dokáže tak rozdělovat názory lidí, jako pomazánka Marmite. V 90. letech vznikl slogan: "Buď ji milujete, nebo nesnášíte," který ji dokonale vystihuje, napsal zpravodajský server The Guardian.

Ale nyní zažívá tato tmavá kvasnicová pomazánka novou úroveň slávy. Objevuje se na jídelníčcích michelinských restaurací a vyvolává kontroverze v regálech supermarketů takovými kombinacemi, jako je marmitová růžičková kapusta, marmitové nudle nebo křupavé marmitové burákové máslo.

V lednu uspořádal její výrobce, firma Unilever, na twitteru "nuterendum", v němž měli uživatelé hlasovat, zda jim chutná víc křupavé marmitové burákové máslo nebo novinka - jemné marmitové burálové máslo. Výsledky skončily téměř nerozhodně - 52 procent se vyslovilo pro křupavé, 48 pro jemné. O to ale ani tolik nešlo.

Sám Unilever přiznal, že ho k výrobě této pochoutky inspirovali "fanatici, kteří si míchají vlastní kvasnicovo-burákové směsi, a pak své výtvory předvádějí na sociálních sítích", jak uvedla manažerka značky Camilla Williamsonová. Ale Marmite tím postoupila o krok dál na cestě k rozšíření potenciálu daleko za prosté namazání na toast.

Marmite kdysi bývala tajnou přísadou šéfkuchařů i hospodyněk, zvyklých ji přidávat do vývarů a omáček. Nyní se ale stala hvězdnou ingrediencí, hrdě a výrazně napsanou na jídelníčcích restaurací po celé zemi.

V birminghamském podniku Eat Vietnam podávají kuřecí křidýlka glazovaná Marmite. V centrálním Londýně servíruje Monica Galletiová dýňové agnolotti s pomazánkou Marmite a houbami a ve své restauraci Mere a Bank House v Chislehurstu podává jako specialitu steak pečený na plochém grilu s morkem a Marmite.

"Z pohledu kuchaře je to jako koření," řekl šéfkuchař Sat Bains. "Jako sojová omáčka nebo Lea & Perrins dodává jídlu chuť umami a je to skvělý nástroj pro vrstvení chutí."

Bains používal Marmite v tichosti od doby, co v Nottinghamu v roce 1999 otevřel svou stejnojmennou restauraci. Tehdy ji míchal s máslem a potíral s ní ryby. Ale až hřebenatky špikované černými lanýži a křupavou kuřecí kůžičkou, podávané se šťávou smíchanou s Marmite, sojovou omáčkou a bezovým octem, dostaly tuto ingredienci oficiálně na jídelníček. A nyní se na něm vyskytuje také jako přísada do vývaru na masové kuličky z mletého skopového masa a vepřového bůčku.

Gizzi Erskinová se hlásí ke své lásce ke kvasnicové pomazánce hned od začátku a hodlá na její chuti postavit koncept restaurace The Nitery, kterou v dohledné době otevře v Covent Garden. Jednou ze specialit bude tatarský biftek podávaný na toastu pokapaném morkem a Marmite. "Morek a Marmite se vsáknou do opečeného toastu, a když na něj pak položíte tatarský biftek, pozvedne to chuť na novou úroveň," řekla.

Tento nový trend má řadu důvodů. Jedním z nich je nostalgie - spousta lidí vyrostla na lívanečcích potřených Marmite, které se podávaly k čaji. Marmite má také kvality, které souzní s širšími trendy kulinárního světa. Jde jednak o obavy z plýtvání jídlem - Marmite se vyrábí z kvasnicového extraktu, který vzniká jako vedlejší produkt při vaření piva. A také o rozšíření zájmu o stravu založenou na rostlinách, kterým Marmite dodává lahodnou a výživnou složku.

"Pomazánka Marmite má vysoký obsah vitamínu B12, který se přirozeně vyskytuje převážně v živočišných produktech," řekla Shokofeh Hejaziová, analytička stravovacích trendů agentury The Food People. "Je plná umami a slané chuti. Pokud jste přešli z konzumace masa na vegetariánství, pak by Marmite měla být na špici vašeho nákupního seznamu."


Zdroj: ČTK, 5. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 21:46