Agris.cz - agrární portál

Na Žďársku veterináři ukončí opatření kvůli nákaze pstruhů

6. 3. 2020 | ČTK

U Velkého Meziříčí se veterinární správa chystá ukončit mimořádná opatření nařízená loni v prosinci kvůli virovému onemocnění pstruhů. Na tamních sádkách kvůli tomu bylo utraceno okolo 120.000 pstruhů, včetně nejmenších ryb. Chovatel splnil to, co měl, a kritická doba už uplynula. Vyplynulo to z informací k loňské činnosti Krajské veterinární správy na Vysočině, které ČTK poskytl její ředitel Božek Vejmelka.

Všichni pstruzi v hospodářství museli být utracení kvůli výskytu virové hemoragické septikémie, skončili v kafilérii. "Je to onemocnění, které je přenosné výhradně mezi některými druhy ryb," řekl ČTK Milan Novák z krajské veterinární správy. Příčinu nákazy na Žďársku se dohledat nepodařilo, zanést jí tam podle veterinářů mohli i některé druhy ptáků lovících ryby. Rybářství muselo zařízení vyčistit a dezinfikovat a šest týdnů nechat bez ryb. O náhradu za utracené pstruhy může požádat ministerstvo zemědělství.

Minulý rok byl podle Nováka jinak z pohledu výskytu nákaz v chovech na Vysočině příznivý. Veterináři udělali 660 kontrol se zaměřením na zdraví zvířat. Monitoring se od loňska týká i afrického moru prasat, v kraji ale zatím nebyl. Zkraje letošního roku se ale na Vysočině poprvé objevila ptačí chřipka, postihla malý chov drůbeže ve Štěpánově nad Svratkou.

Více než 3000 kontrol na Vysočině udělala loni veterinární správa se zaměřením na hygienu potravin. Týkaly se potravinářských provozů, jichž je v kraji přes 1300, ale i restaurací či trhů. Inspektoři sledovali také vývoz a dovoz živočišných produktů. Nějakou závadu zjistili asi v sedmi procentech kontrol. Nejvyšší pokuty jednomu subjektu, v součtu 950.000 korun, dali za klamavě označené potraviny z dovozu.

Zemědělci na Vysočině mají nejvíce prasat v Česku a spolu s Jihočechy jsou i nevětšími chovateli skotu. Na porážkách v kraji veterináři loni prohlédli přes 281.000 zvířat.

Přestupků zaznamenala veterinární správa na Vysočině loni v součtu 310, udělila pokuty za 3,52 milionu korun. Některá řízení nejsou ukončená. V roce 2018 vedli krajští veterináři 282 správních řízení a rozdali pokuty za 1,8 milionu.

 

Věra Stejskalová dr


Zdroj: ČTK, 6. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 09:08