Agris.cz - agrární portál

Fond Wine Management dosáhl po roce 7,8procentní zhodnocení

6. 3. 2020 | ČTK

Investiční fond Wine Management SICAV dosáhl po roce činnosti 7,78procentní zhodnocení svých aktiv, uvedli dnes na tiskové konferenci jeho zakladatelé. Fond zaměřený na investice do vína je druhým v Česku, zaměřuje se na francouzská a italská vína, ale v kolekci mají investoři také whiskey. Ke konci loňského roku byla aktiva fondu přes 130 milionů korun, meziročně se zvýšily o zhruba 30 milionů korun. Vstup do fondu zakladatelé doporučují milionářům.

Spolupodílníci vín podle spoluzakladatele fondu Martina Kováře zatím žádné víno z fondu neprodali, drží je jako delší investici. Správní poplatky fondu činí kolem dvou procent. Investice do vína a jiného alkoholu patří mezi alternativní, nemělo by jít o hlavní složku investorského portfolia, dodal Kovář.

Loni zakladatelé uváděli, že roční zhodnocení aktiv ve fondu by mělo být mezi pěti a šesti procenty. Letos tento interval rozšířili na čtyři až deset procent. Uvádějí, že investice do vína je dlouhodobější, doporučují minimálně deset let.

Fond loni do portfolia přidal whiskey. Jedenáctilahvová kolekce aktuálně obsahuje jednu lahev 50leté skotské whiskey The Glenlivet 1967, která nyní stojí 600.000 korun. Fond také koupil whiskey Royal Salute The Age Collection II vyrobenou na počest Alžběty II. "V únoru 2020 jsme rozšířili portfolio o 1364 lahví investičních vín v aktuální hodnotě 7,1 milionu korun," dodal Kovář.

Sklad má fond v Praze za letohrádkem Hvězda, kvůli developerskému projektu se bude muset v následujících letech stěhovat. Ve fondu je podle Kováře 15.800 lahví vína, což je stejně jako loni. Fond plánuje nákup vinařství v ČR.

Investiční vína pochází hlavně z francouzských a italských vinic, nejvýznamnější oblastí je francouzské Bordeaux. Jedním ze zakladatelů je Martin Nejedlý, spoluzakladatel společnost Fincentrum. V ČR také funguje fond Wine Investment Partners, ten však investuje pouze do vína.

Pro srovnání výnosnosti například mezi podílovými fondy se loni nejvíce dařilo těm akciovým, závěr roku ukončily s průměrným výnosem 21,1 procenta. Dluhopisové fondy v průměru vydělaly 3,9 procenta, fondy peněžního trhu 1,2 procenta, vyplývá z Broker Consulting Indexu. Inflace v Česku loni v průměru stoupla o 2,8 procenta.


Zdroj: ČTK, 6. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 14:12