Agris.cz - agrární portál

Prazdroj loni prodal v ČR 7,23 mil. hl piva, meziročně mírně více

9. 3. 2020 | ČTK

Plzeňský Prazdroj loni prodal v Česku 7,23 milionu hektolitrů piva, o necelé procento víc než v rekordním roce 2018. Celkové výsledky s exportem a licenční výrobou zveřejní největší česká pivovarnická skupina do měsíce. ČTK to řekl mluvčí Zdeněk Kovář. V obchodech se prodeje meziročně mírně snížily. Jedním z důvodů byl plánovaný konec výroby piva Gambrinus v PET lahvích, následovaný značkou Radegast. Prazdroj tak chce minimalizovat množství nově vyrobeného plastu.

"Navzdory horšímu počasí se dařilo díky novinkám zejména ve velmi populárních kategoriích ležáků a nealkoholických piv. Spotřebitelé také slyší na zvyšování kvality služeb a prostředí v hospodách a obchodech," uvedl. Kromě tradičních variant ležáků měla loni velký úspěch předloňská novinka - Gambrinus 11. "Značka Gambrinus rostla o sedm procent. Z ležáků loni zaznamenala vysoký růst také značka Radegast, meziročně celkem o 13 procent," uvedl mluvčí.

Podle obchodního ředitele Tomáše Mráze byly loňské prodeje velmi dobré. "Zvláště pokud si uvědomíme, že nám nepřálo počasí tak, jako předloni, kdy bylo rekordně dlouhé a teplé léto," řekl.

Pivovar loni zvýšil prodeje nealkoholického Birellu o 18 procent a šlo o nejrychleji rostoucí značku z portfolia. Úspěšný byl hlavně ochucený Birell. "S aktivním životním stylem roste poptávka zákazníků po nealkoholických nápojích vyráběných výhradně z kvalitních přírodních surovin. Čepovaný Birell je stále populárnější i mimo letní měsíce," uvedl Mráz. Dnes již téměř každé desáté pivo z Prazdroje nese tuto značku. Dařilo se také ciderům, hlavně díky novým příchutím Frisca.

Prazdroj také podle Mráze jako jeden z mála tuzemských výrobců loni mírně vylepšil prodeje v hospodách o více než jedno procento. Loni inicioval úpravy interiérů u 430 hospod, dalším pomohl s úpravami venkovních prostor a celkem pomohl proměnit zhruba 600 provozoven. Kromě toho podpořil i 886 vesnických hospod, kterým pomohl s vybavením, školením personálu, ale i třeba se společenskými akcemi.

Václav Prokš


Zdroj: ČTK, 9. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 23:07