Agris.cz - agrární portál

Titul nejlepšího sýra světa získal na soutěži švýcarský gruyere

9. 3. 2020 | ČTK

Titul nejlahodnějšího sýra na světě získal na letošní mezinárodní sýrařské soutěži gruyère ze švýcarského Bernu. V americkém Wisconsinu porazil rekordních 3667 soupeřů z 26 zemí světa, napsala agentura AP. Švýcarsko si z prestižního klání odneslo i stříbrnou medaili díky tvrdému sýru Gallus Grand CRU, třetí místo připadlo Nizozemsku za goudu ze sýrařství Lutjewiinkel.

Sýrařské mistrovství světa se koná každé dva roky ve městě Madison a několikastupňové hodnocení přihlášených zabere ve více než 130 kategoriích několik dní. Na hodnocení vzhledu, chuti a vůně sýrů se podílí 55členná porota, v níž jsou zastoupeni potravinářští experti, výrobci i prodejci.

Letos porotu nejvíce zaujal gruyère švýcarského výrobce Michaela Spychera, který si titul odnesl také v jednom z předchozích ročníků v roce 2008. V těsném závěsu za ním skončil tvrdý kravský sýr z mlékárny Hardegger Käse v Sankt Gallenu. Pověst sýrařské velmoci potvrdilo díky třetímu místo i Nizozemsko.

V předchozím ročníku v roce 2018 zvítězil francouzský ovčí sýr Esquirrou.


Zdroj: ČTK, 9. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 17:51