Agris.cz - agrární portál

Pivovar Kamenice tlumí výrobu, většinu piva prodává v sudech

16. 3. 2020 | ČTK

Pivovar Kamenice v Kamenici nad Lipou kvůli zavření restaurací přeruší vaření piva. V sudech ho prodává kolem 85 procent, zásoby má. Zaměstnanci budou na dovolené nebo se budou starat o údržbu provozu a o to, aby uvařené pivo zůstalo v dobré kondici, řekl ČTK jednatel Milan Houška. Dopady výpadku odbytu sudového piva očekávají i další menší pivovary oslovené ČTK.

Podle nařízení vlády mají být zatím restaurace kvůli riziku šíření nového koronaviru zavřené deset dní.

"Máme navařeno na sezonu, vařit se dál nebude," řekl Houška k aktuální situaci Pivovaru Kamenice. Pivovarská restaurace je zavřená. Hotové pivo je podle jednatele zachlazené a nic se s tím nestane, pokud přerušení odbytu nebude trvat měsíce. Kdyby někdo chtěl koupit pivo v pivovaru, může se tam domluvit.

V opraveném panském pivovaru u kamenického zámku se pivo začalo znovu vařit před třemi lety. Posledními investicemi firma zvýšila roční výrobní kapacitu na 22.000 hektolitrů piva.

"Je to problém pro všechny pivovary, hlavně pro ty drobné. Ty nedodávají láhvové pivo do velkých provozoven," řekl ČTK Miloš Minařík, manažer Klášterního pivovaru Želiv. Pivovar výrobu pozastavil. "Teď nemá smysl dělat nějaké velké zásoby, takže čekáme, co bude," uvedl. Zavřená je klášterní restaurace i návštěvnické centrum premonstrátského kláštera, turistický ruch opadl. Loňský výstav pivovaru byl 1000 hektolitrů, pivo prodává v sudech i láhvích. Prodej piva je možný po telefonické domluvě.

Rodinný pivovar Bernard v Humpolci, největší výrobce piva na Vysočině s roční produkcí kolem 400.000 hektolitrů, je připravený na plnou sezonu v letních měsících. Otázku na dopad uzavření restaurací na pivovar dnes označil jeho mluvčí Radek Tulis za předčasnou. "V tuhle chvíli nelze předpokládat, jaký ten skutečný vývoj bude," řekl.


Zdroj: ČTK, 16. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 08:01