Agris.cz - agrární portál

Kontroloři v zemědělství se omezí na akutní případy

17. 3. 2020 | ČTK

Státní veterinární inspektoři omezí svou činnost. Plánované dlouhodobé kontroly, které neohrozí zdraví, se kvůli koronaviru odloží. Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) budou v práci pokračovat na jatkách nebo při prošetřování týrání zvířat, sdělil dnes ČTK za SVS Petr Majer. Podobně se zachovají inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

"Dozorová činnost zůstane plně zachována v těch nejzásadnějších oblastech jako jsou dozor na jatkách, odbavování zásilek veterinárního zboží, řešení případů podezření na výskyt nebezpečné nákazy či prošetřování závažných případů týrání zvířat. Dlouhodobě plánované kontroly a další kontroly, jejichž odklad bezprostředně neohrozí zdraví lidí a zvířat či chod ekonomiky, budou do odvolání minimalizovány," uvedl.

Pracovníci SZPI se zase zaměří na kontroly bezpečnosti potravin. "Primárně jde o došetřování podezření na výskyt potravin představujících riziko pro lidské zdraví, došetřování podnětů spotřebitelů, vystavování certifikátů nutných například pro vývoz potravin," sdělil ČTK mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Běžné ochranné pomůcky pracovníci SZPI mají, respirátory FFP 3 jim ale chybí. Získají je podle mluvčího poté, co budou dostupné. Majer ČTK sdělil, že veterináři zatím potřebnou ochranu mají, nevydrží jim ale dlouho. Vedení SVS podle něj usiluje o jejich doplnění.

Mění se také úřední hodiny, pracovníci SVS pracují, pokud můžou, z domova. Úřední hodiny jsou tak v celé ČR sjednocené na pondělí a středu od 9 do 12 hodin, jinak se musí nejdřív domluvit předem v naléhavých případech individuálně. SZPI funguje ve stejné dny od 8 hodin do 11 hodin.


Zdroj: ČTK, 17. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 20:34