Agris.cz - agrární portál

Závod Hamé v Kunovicích kvůli výskytu koronaviru omezí výrobu

18. 3. 2020 | ČTK

Jeden z pracovníků závodu potravinářské společnosti Hamé v Kunovicích na Uherskohradišťsku se nakazil novým typem koronaviru. Firma nyní ve spolupráci s hygieniky a krizovým štábem města Uherského Hradiště přijímá opatření k ochraně ostatních zaměstnanců před nákazou. Připravuje i omezení výroby, řekl dnes ČTK Milan Linka, mluvčí společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko, pod kterou značka Hamé spadá.

Podnik podle něj už kvůli nákaze přijal několik opatření. Týkají se mimo jiné zvýšené hygieny u zaměstnanců nebo sanitace pracovišť. Pracovníci, kteří byli s nakaženým zaměstnancem v kontaktu, jsou v karanténě. Všichni zbývající zaměstnanci musejí nosit ochranné pomůcky včetně roušek, podnik jim také měří teplotu. Výrobu společnost rozdělila do jednotlivých zón. "Očekáváme, že v blízké době by mohlo dojít k omezení výroby části sortimentu vyráběného v Kunovicích," uvedl Linka.

Výrobky, které v podniku vznikají, jsou podle něj pro zákazníky zcela bezpečné. "Koronavirus se konzumací balených potravin nebo nápojů nešíří" doplnil mluvčí.

Novým tipem koronaviru se nakazil i zaměstnanec společnosti Eurotec Konečný z Uherského Ostrohu na Uherskohradišťsku. Postižený zaměstnanec a pracovníci, kteří s ním mohli přijít do styku, jsou v karanténě. Firma až do odvolání zastavila provoz, všichni zaměstnanci zůstávají doma, uvedl podnik na svých webových stránkách. Společnost se zabývá výrobou a kompletací komponentů pro automobilový, elektrotechnický a spotřební průmysl.

K jednodennímu zastavení výroby přistoupila v pondělí ve svém závodě v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku společnost Česká zbrojovka. Důvodem bylo přijetí organizačních a preventivních opatření proti šíření nákazy novým typem koronaviru, nikoliv prokázání nemoci COVID-19 u některého zaměstnanců."Dnes byl provoz obnoven," řekla ČTK mluvčí společnosti CZG - Česká zbrojovka Group Eva Svobodová.

Česká zbrojovka nevysílá zaměstnance do zahraničí, u zaměstnanců, u kterých je to možné, upřednostňuje práci z domova. "Na pracovištích, která jsme vyhodnotili jako riziková z důvodu počtu zaměstnanců, jsme přijali příslušná opatření, například aby v jeden okamžik nepřesáhl počet zaměstnanců celkový počet stanovený vládou," uvedla Svobodová. Zároveň společnost vydala pracovníkům v některých provozech osobní ochranné pracovní prostředky, například jednorázové rukavice, ochranné brýle, mýdlo nebo dezinfekční prostředky.

Viktor Chrást 


Zdroj: ČTK, 18. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 15:30